Business Internaţional

Prin ochii presei

Autor: Andreea Mindrila

21.10.2011, 00:04 49

James Saft, Reuters: Europa riscă să intre într-o criză a creditelor

Planul de a salva zona euro şi băncile poate arunca Europa într-o criză a creditelor extinsă, un scenariu de evitat având în vedere permanenta susţinere a conti­nentului prin finanţare bancară, scrie James Saft într-o opinie publicată de Reuters. Deşi sunt trasate doar liniile generale, se insistă pe recapitalizarea pe scară largă a băncilor europene ca parte a unui pachet global de măsuri referitoare la criza financiară. Ideea este ca zona euro să reducă substanţial datoria Greciei, limitând extinderea crizei datoriilor şi la nivelul altor state, pentru ca apoi să se recapitalizeze băncile pentru a putea rezista pierderilor pe care le-au suportat.

Martin Wolf, Financial Times: Criza nu va fi rezolvată atâta timp cât ţările sunt încă în starea de negare

Participanţii la reuniunea de sâmbăta trecută a celor 20 de miniştri de finanţe ai ţărilor dezvoltate şi ai economiilor emergente (G20) au sugerat că criza datoriilor din zona euro va fi rezolvată la summit-ul UE de duminică, dar este imposibil ca acest lucru să se întâmple deoarece cei afec­taţi neagă natura crizei şi pentru că aceasta are o con­diţie cronică, scrie Mar­tin Wolf, edito­rialist al Financial Times. Outsiderii, în­groziţi de apariţia unui alt şoc finan­ciar global pun presiune pe ţările mem­bre din zona euro pentru a rezolva criza datoriilor suverane şi problema lipsei de lichiditate şi a insolvenţei din sistemul bancar, scrie Financial Times.

Robert Peston, BBC: Problemele nu se vor rezolva peste noapte

Guvernul german respinge aşteptările că summit-ul ţărilor membre din zona euro din weekendul acesta va rezolva problema crizei, probabil pentru ca investitorii să nu fie şocaţi luni dimineaţă când vor realiza că multe dintre deficienţele structurale cu care se confruntă uniunea monetară nu vor fi soluţionate peste noapte de măsurile corective propuse. Va fi totuşi îngrozitor dacă nu este anunţată decizia prin care băncile vor fi recapitalizate, scrie Robert Peston într-o opinie publibată de BBC News.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO