Business Internaţional

Problemele nu au dispărut: Susţinători ai independenţei Cataloniei au protestat faţă de vizita regelui Spaniei la Barcelona

Problemele nu au dispărut: Susţinători ai...

Autor: Mircea Olteanu

26.02.2018, 10:12 40

Sute de susţinători ai independenţei Cataloniei au protestat faţă de vizita regelui Spaniei, Felipe al VI-lea, la Barcelona, aceasta fiind prima vizită a suveranului în regiunea catalană după referendumul din octombrie 2017, informează site-ul postului BBC News.

Regele Felipe al VI-lea a prezidat duminică un dineu de lucru în deschiderea Congresului Mondial pentru Tehnologie, însă cei mai mulţi lideri catalani au boicotat dineul, inclusiv primarul Barcelonei, Ada Colau.

Protestatarii au scandat mesaje antimonarhiste şi s-au înregistrat unele altercaţii între manifestanţi şi forţele de ordine.

Ada Colau şi-a motivat gestul de a boicota dineul spunând că protestează faţă de sprijinul suveranului pentru acţiunile de reprimare a mişcării de independenţă.

Totuşi, un sondaj de opinie recent a relevat faptul că sprijinul populaţiei catalane pentru independenţa regiunii a scăzut puternic în ultimele luni şi majoritatea se opune acestei idei.

Sondajul publicat săptămâna trecută de Centrul Catalan pentru Studii de Opinie a indicat că 53,9% din catalani se opun independenţei şi 40,8% sunt în favoare, în scădere de la 48,7% în octombrie.

Felipe al VI-lea a susţinut criticile puternice ale premierului Spaniei, Mariano Rajoy, la adresa liderilor separatişti catalani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO