Business Internaţional

Problemele tot mai mari ale creditorilor americani si lichiditatea redusa ii determina pe investitori sa vanda

Problemele tot mai mari ale creditorilor americani si lichiditatea redusa ii determina pe investitori sa vanda
17.08.2007, 20:46 16

Bursele din Europa si Asia au continuat si ieri declinul, pe fondul aparitiei unor noi temeri cu privire la impactul crizei de pe piata ipotecara din Statele Unite asupra cresterii economice si a perspectivelor falimentului care planeaza asupra Countrywide, cel mai mare jucator de pe piata creditelor ipotecare din SUA.
Cu o zi in urma indicele Bursei din New York, Dow Jones a scazut sub pragul de 13.000 de puncte, in timp ce Standard & Poor's 500 a sters avansul acumulat de la inceputul anului, scrie presa internationala.
Indicele european Dow Jones Stoxx 600 s-a depreciat cu 2,5%. Indicele Stoxx 50 s-a contractat cu 2,61%, in timp ce Euro Stoxx 50, indice de referinta pentru zona euro, a scazut cu 1,85%. In Japonia, indicele Nikkei a pierdut 2%.
Printre bancile care au suferit si ieri pierderi pe bursa se numara Commerzbank, cea de-a doua mare banca din Germania (-2,3%), Deutsche Bank (-2,5%) si BNP Paribas (-3,3%). BHP Billiton (-4,6%) si Rio Tinto (-4,3%) au scazut odata cu deprecierea pretului metalelor.
In Europa de Vest indicii nationali au consemnat pierderi, in frunte cu cel britanic, FTSE 100, care a cazut sub pragul de 6.000 de puncte la sfarsitul programului de tranzactionare, dupa ce s-a depreciat cu 1,8%. Indicele Bursei din Paris, CAC 40, a scazut cu 2,05%, iar cel german cu 1,7%.
In Europa Centrala si de Est scaderile au fost mai pronuntate decat pe pietele mature. Indicele austriac ATX a pierdut 4,3%, cel ceh 3,8%, cel ungar 3,2%. Cele mai mari pierderi din regiune le-a avut bursa poloneza, cu o scadere de 4,1%.
Volatilitatea ridicata a pietelor financiare mondiale a fost cauzata de criza de pe piata americana a creditelor subprime (credite cu grad ridicat de risc acordate persoanelor care nu indeplinesc toate conditiile pentru a contracta un imprumut pe piata principala).
In conditiile in care dobanzile in SUA au crescut si piata imobiliara americana se confrunta cu probleme, un numar tot mai mare de persoane au ajuns in imposibilitatea de a-si mai plati ratele la creditele ipotecare.
Aceasta situatie a adus probleme financiare pentru un numar de fonduri de investitii cu expunere mare pe piata creditelor subprime.
In timp ce unii analisti sunt de parere ca valoarea creditelor cu probleme se invarte in jurul sumei de 300 de miliarde de dolari, una dintre cele mai mari temeri ale investitorilor este cat de mult se pot extinde problemele de pe piata ipotecara americana la nivel international, in conditiile in care tot mai multe banci din Europa si Asia anunta pierderi legate de piata subprime.

Cel mai mare creditor ipotecar din SUA ia un credit de urgenta de 11,5 mld. $

Actiunile Countrywide Financial, cea mai mare companie de credite ipotecare din SUA, au inregistrat o scadere puternica, dupa ce au aparut zvonuri ca grupul risca falimentul daca conditiile de pe piata ipotecara nu se amelioreaza, scrie BBC News. Analistii bancii de investitii Merrill Lynch isi sfatuiesc clientii sa vanda cat mai repede actiunile Countrywide pe care le detin. Countrywide a anuntat ieri ca va apela la o linie de credit de 11,5 mld. dolari pentru a-si spori lichiditatea


Criza creditelor va afecta economia

Agitatia care exista in acest moment pe pietele financiare va diminua cresterea economica, dar nu va arunca economia Statelor Unite in recesiune, a declarat Henry Paulson, secretarul trezoreriei americane (foto), citat de cotidianul The Wall Street Journal. Potrivit lui Paulson, schimbarile de pe piata "vor diminua rata de crestere" a economiei Statelor Unite, dar "economia si pietele sunt suficient de puternice incat sa absoarba pierderile" fara sa determine o criza economica. Unele fonduri de investitii sau afaceri vor inregistra scaderi pe masura ce piata se va stabiliza, dar Secretarul trezoreriei americane se asteapta ca economia Statelor Unite sa creasca in continuare.


BCE este criticata pentru interventie

Banca Centrala Europeana (BCE) se confrunta cu critici dupa ce joia trecuta a injectat in piata 94,8 miliarde de euro (127,7 miliarde de dolari), continuand injectiile de capital si la inceputul saptamanii, pentru a evita o criza financiara, interventie considerata prematura de unii economisti. Dimensiunea interventiei bancii a determinat reactii de panica pe unele piete monetare, iar politicienii se tem de faptul ca banca a creat in acest fel un precedent in sprijinirea institutiilor financiare aflate in criza. Verdictul final se va da insa dupa incetarea agitatiei existente acum pe pietele financiare.


Fondul KKR ar putea pierde 290 mil. $

Divizia KKR Financial Holdings, divizie a fondului de investitii Kohlger Kravis Robert, ar putea pierde 290 de milioane de dolari (210 milioane de euro) ca urmare a scaderii valorii obligatiunilor garantate cu credite ipotecare pe care le detine, scrie Los Angeles Times. Anuntul a determinat o scadere a pretului actiunilor KKR de aproximativ 31%. KKR a anuntat ca a pierdut 40 de milioane de dolari (29 milioane de euro) in urma vanzarii unui pachet de obligatiuni garantate cu ipoteci in valoare de 5,1 miliarde de dolari (3,7 miliarde de euro). KKR este, alaturi de Texas Pacific Group (TPG), unul dintre cele mai mari fonduri de investitii din lume.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO