Business Internaţional

Problemele Ungariei risca sa contamineze Europa Centrala si de Est

04.07.2006, 19:47 14

In urmatoarele 12 luni exista o posiblitate reala ca Europa Centrala si de Est sa se confrunte cu o criza financiara din cauza dezechilibrele care zdruncina deja Ungaria si Turcia si ar putea contamina intreaga regiune, potrivit unor analisti citati in editia de ieri a cotidianului Financial Times.
Intre 29 mai si 29 iunie forintul ungar s-a depreciat fata de euro cu 8,5%. Turbulenta de pe pietele financiare mondiale a lovit cel mai rau in special unele economii in dezvoltare. In Europa, nicio tara nu este considerata mai vulnerabila decat Ungaria, care in momentul de fata se confrunta cu deficite bugetare si de cont curent imense, fiecare reprezentand aproape de 10% din PIB. Problema care preocupa Uniunea Europeana este in ce masura problemele cu care se confrunta Ungaria sunt doar locale sau se vor dovedi contagioase pentru restul Europei, scrie FT.
Romania nu este luata in calcul deocamdata printre tarile din regiune cele mai expuse la crize financiare. Totusi, deficitul bugetar tocmai a fost majorat de la 0,9 la 2,5% din PIB, ceea ce creeaza premisele ca deficitul de cont curent sa urce spre 10% din PIB, ca si in Ungaria. Cat priveste leul, acesta a experimentat o depreciere de aproape 4% intr-o singura saptamana ca urmare a retragerii capitalurilor straine de pe pietele emergente, insa ulterior si-a revenit.
Analistii considera ca este normal pentru economiile in curs de dezvoltare sa aiba astfel de deficite, insa daca acestea iau proportii, economia este cea care isi asuma toate riscurile. Aceste riscuri sunt mai mari daca rata de schimb este fixa, semifixa sau variaza in functie de anumite repere, asa cum se intampla si in economiile multor tari din centrul si estul Europei. Insa riscul poate fi si mai mare daca un deficit de cont curent mare este dublat de un deficit bugetar mare.
Coalitia ungara de centru-stanga realeasa recent a reactionat la aceste derapaje macroeconomice cu un program de austeritate. Acesta consista in mare parte in cresterea impozitelor, in mod special a impozitului pe profit si a TVA. "Sper sa putem reduce deficitul de la 8% din PIB la 3% pana in 2008", a spus primul-ministru al Ungariei, Ferenc Gyurcs. FMI apreciaza insa ca aceste estimari sunt mult prea optimiste. Ungaria are nevoie de mai multe rezerve bugetare pentru ca strategia de consolidare sa fie credibila. In plus, o politica bazata intr-o proportie atat de mare pe cresterea impozitelor ar putea dauna cresterii economice si ar putea chiar sa dauneze finantelor publice.
Iata unele dovezi ingrijoratoare legate de economia Ungariei. Se estimeaza ca actualul deficit de cont curent va ajunge la 8,4% din PIB in acest an. Ungaria este de asemenea vulnerabila din cauza ponderii mari a creditelor in euro si franci francezi, mai ieftine decat cele in forinti, ceea ce creeaza o expunere mare la riscul valutar. In 2005, aproximativ toate noile imprumuturi au fost in valuta. Diferenta dintre ratele unei dobanzi in moneda interna si una in moneda straina a fost insa mai mult decat compensata de deprecierea forintului din luna iunie. O continuare a deprecierii ar putea cauza o adevarata problema pentru debitori si bancile ai caror clienti sunt.
In acelasi timp, exista o serie de indicatori care arata o crestere a vulnerabilitatii Ungariei din toate punctele de vedere. Indicatorul vulnerabilitatii externe calculat de agentia de rating Moody's, care raporteaza obligatiile scadente pe termen scurt la rezerva valutara, arata o valoare foarte ridicata de 240. Printre tarile care au fost evaluate de Moody's, numai Ungaria, Cipru, Letonia, Kazahstan, Belize si Ecuador au cote de peste 200.
Asa cum sugereaza lista, Ungaria nu este singura tara care ar putea fi vulnerabila. Letonia, de exemplu, a avut un deficit de cont curent de peste 12% din PIB anul trecut, din care doar un sfert a fost finantat prin investitii straine directe nete.
Un studiu realizat de Christian Menegatti si Nouriel Roubini pe 14 economii ale unor tari situate in sudul si centrul Europei a relevat ca in 2005 majoritatea aveau deficite de cont curent substantiale. Cateva, printre care si Ungaria, aveau si deficite bugetare mari. In mare parte, deficitul de cont curent a fost efectul dezechilibrelor din sectorul privat. Ratele de economisire au continuat sa scada in Ungaria, Bulgaria si Romania, iar rata de investire a scazut in Ungaria, Republica Ceha si Slovacia.
Dintre cele 14 tari, zece au experimentat o crestere brusca a creditelor. Sondajul concluzioneaza ca exista un foarte mare risc de contagiune deoarece multe dintre aceste tari prezinta vulnerabilitati similare si creditori comuni. Tarile care prezinta cel mai mare risc sunt Ungaria, Turcia si Serbia. Bulgaria, Croatia, Estonia, Letonia si Lituania ar putea fi si ele sub semnul riscului daca dezechilibrele externe continua sa se accentueze.
Asia a avut parte de marea ei criza financiara la sfarsitul anilor 1990. Principala problema din sud-estul si centrul Europei este combinatia deficit bugetar mare - deficit de cont curent mare. Nu putem inca spune ca exista o criza financiara central-europeana, insa exista o mare posibilitate ca o astfel de criza sa devina reala in urmatoarele 12 luni. Daca si cand aceasta va avea loc, vor aparea consecinte economice neplacute. Vor afecta integrarea acelor tari in UE si zona euro. Mai mult, ar fi inca o criza pentru care UE si institutiile sale nu sunt pregatite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO