Business Internaţional

Procurorii au intrat pe firul preluarii Antonveneta

28.07.2005, 19:14 15

Guvernatorul Bancii Centrale Italiene, Antonio Fazio, si presedintele Banca Popolare Italiana (BPI), Gianpiero Fiorani au fost acuzati ieri de procurorii italieni ca purtau discutii telefonice secrete despre preluarea controversata a pachetului de control la Antonveneta de catre BPI, scrie Corriere della Sera.

Concluziile preliminare ale anchetei procurorilor, care obtinusera anterior in instanta dreptul de interceptare a convorbirilor celor doi, indica incalcarea concurentei corecte, relateaza Bloomberg.

Si asta deoarece Banca Centrala Italiana, condusa de Fazio, ar trebui sa evalueze si sa dea verdictul in ceea ce priveste achizitiile din sectorul bancar din Italia.

Cotidianul Corriere della Sera publica transcrierea convorbirilor telefonice dintre Fazio si Fiorani, din care reiese ca cei doi comunicau cu periodicitate referitor la castigarea pachetului de control al bancii Antonveneta de catre BPI.

In afara de imoralitatea negocierilor din jurul acestei tranzactii, legislatia europeana din domeniul concurentei obliga Banca Centrala Italiana sa intervina impotriva cumpararilor masive de actiuni Antonveneta de catre BPI, intrucat oferta de preluare depusa de ABN Amro era inca valabila.

Aceleasi reglementari europene din domeniul concurentei obligau BPI sa depuna o contraoferta, si nu sa procedeze la cumpararea de noi actiuni Antonveneta.

Insa guvernatorul Antonio Fazio i-a permis presedintelui BPI sa continue sa cumpere aceste actiuni, arata transcrierile convorbirilor celor doi.

In timp ce reprezentantii BPI nu au comentat aceasta stire, Banca Centrala Italiana a publicat un comunicat in care "reafirma corectitudinea operatiunilor si masurilor adoptate".

Intr-un articol recent insa, Corriere della Sera arata ca ultimele informatii aparute in acest caz il pot determina pe guvernatorul Fazio sa demisioneze. Insa Banca Centrala Italiana a refuzat sa comenteze aceasta posibilitate.



Inca un refuz

Saptamana trecuta, cea mai mare banca olandeza, ABN Amro, a fost a doua banca straina a carei oferta de preluare pentru Antonveneta a fost respinsa, informeaza Financial Times.

Incepand cu luna martie a acestui an, ABN Amro a depus o serie de oferte succesive pentru cumpararea bancii Antonveneta, dintre care cea mai recenta evalua 50% plus o actiune din banca italiana la suma de 7,6 miliarde de euro. Insa aceasta oferta nu i-a tentat decat pe 3% dintre actionarii bancii.

Saptamana trecuta, banca spaniola BBVA depusese o oferta in valoare de 8,3 miliarde de euro pentru controlul bancii Antonveneta, cu acelasi rezultat.

Acum, atat ABN Amro, cat si BBVA acuza "forte interne", in principal Banca Centrala Italiana, pentru impiedicarea procesului de achizitie.

Spre deosebire de BBVA insa, ABN Amro este decisa sa nu renunte la intentia de a prelua Antonveneta.

BPI a reusit ca, in ultima perioada, sa acumuleze suficiente actiuni (circa 32,9%) pentru a detine o minoritate de blocaj in consiliul de administratie al bancii Antonveneta.

Insa cativa dintre directorii BPI sunt investigati pentru implicare in manipularea pietei, scurgere de informatii si contabilitate dubla. De aceea Consob, autoritatea de reglementare a pietelor financiare din Italia, a decis sa blocheze temporar dreptul de vot asociat actiunilor Antonveneta detinute de catre BPI.

Intre timp, Comisia Europeana a declarat ca Charlie McCreevy, comisarul european responsabil cu piata interna, se ocupa cu investigatiile privind implicarea Bancii Centrale Italiene in ofertele de preluare ale ABN Amro pentru Banca Antonveneta.

Banca Centrala Italiana este cercetata pentru ca a permis BPI sa acumuleze minoritatea de blocaj inainte de a depune o contra-oferta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO