Business Internaţional

Procurorul Spitzer ameninta gigantul GSK

01.09.2004, 00:00 13



Procurorul general al New York-ului, Eliot Spitzer, a avertizat ca va continua sa supravegheze compania GlaxoSmithKline in ciuda intelegerii la care s-a ajuns saptamana trecuta prin care compania farmaceutica a achitat o suma de 2,5 milioane de dolari.



Luni, Spitzer a declarat ca grupul farmaceutic britanic impreuna cu directorul sau, J.P. Garnier, nu intentioneaza sa-si schimbe comportamentul in ceea ce priveste dezvaluirea informatiilor privind reactiile adverse ale produselor pe care le fabrica.



El a avertizat ca GSK este in continuare sub observatie la fel ca si celelalte companii farmaceutice.



"Aroganta comentariului facut de compania GlaxonSmithKline este ofensiv si problematic", a declarat Spitzer. "Ii vom supravegea atent ca sa fim siguri ca respecta termenii intelegeii."



La proces, Spitzer a sustinut ca GlaxoSmithKline nu a facut publice efectele adverse ale pastilelor Paxil/Seroxat. Din cauza acestor medicamente copiii au avut de suferit.



GlaxoSmithKline a fost de acord sa plateasca o amenda de 2,5 milioanede dolari si sa faca publice toate informatiile necesare conform unui program.



Saptamana trecuta GlaxoSmithKline a declarat ca "desi GlaxoSmithKline crede ca acuzatiile aduse de procurorul general sunt nefondate, compania a fost de acord sa plateasca New York-ului suma de 2,5 milioane de dolari pentru a putea evita costurile ridicate si a salva timpul necesar pentru a se apara."



In ultimele doua luni, Garnier a mai declarat ca Spitzer "intimideaza" compania si incalca sistemul legal al SUA.



Prin acest proces Spitzer a urmarit sa inchida acea portita de scapare privind reglementarile in sectorul medicamentelor, prin care companiile farmaceutice pot folosi in jurnalele stiintifice informatii selective, care de fapt reprezinta o forma de publicitate mascata.



La cateva saptamani de la procesul intentat de Spitzer, GlaxoSmithKline a declarat ca va publica pe internet rezumatele testelor clinice, conform unui plan prioritar.



Compania GlaxoSmithKline a mai publicat informatii din toate studiile pediatrice realizate pentru medicamentul Paxil.



Se crede ca Spitzer a avut un caz puternic impotriva companiei GlaxoSmithKline.



Procurorul general a declarat ca intelegerea acceptata de GlaxoSmithKline a fost "vocea politicii publice a companiei" si ca va continua sa monitorizeze si alte companii farmaceutice.



Compania GlaxoSmithKline a declarat ca "din punctul nostru de vedere procesul intentat de procurorul general al New York-ului, prin care acesta ne-a acuzat compania de frauda, este nefondat."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO