Business Internaţional

Prodi trebuie sa taie 15 mld. euro din cheltuieli

29.09.2006, 19:31 14

Decizia premierului Romano Prodi de a reduce bugetul pe 2007 cu 15 mld. euro (19 mld. dolari) va reprezenta o incercare pentru a testa coeziunea coalitiei de la guvernare, coalitie formata din opt partide si care guverneaza cu cea mai mica majoritate din istoria Italiei, anunta Bloomberg.
Cabinetul lui Prodi se va intruni azi pentru a aproba bugetul pentru 2007. Posibilitatea unor reduceri bugetare in domeniile sanatatii si educatiei a starnit proteste din partea aliatilor de la guvernare.
Administratia Prodi a esuat in 1998 cand Partidul Comunist, care face parte si din actualul guvern, a respins propunerea pentru buget facuta in acel moment.
"Riscul ca guvernul sa se prabuseasca este foarte mare", a declarat Maurizio Pessato, director executiv al SWG, o agentie care realizeaza sondaje de opinie cu sediul in Trieste, in nordul Italiei. "Minoritatea partidului din Senat ar putea avea ca efect demisia lui Prodi", a mai spus Pessato.
Pentru a fi pe placul aliatilor, Prodi, 67 ani, a renuntat la planurile de a reduce cateva beneficii de care se bucura pensionarii si a promis ca va mari taxele pentru a limita cheltuielile. UE a anuntat ca aceasta propunere ar putea pune in pericol dorinta Italiei de a aduce deficitul bugetar pentru anul viitor in limita impusa de UE, adica 3% din PIB.
"Guvernul nu dispune de mult spatiu de manevra", e parerea lui Salvatore Zecchini, profesor de economie in cadrul Universitatii Tor Vergata din Roma. "Pietele internationale sunt cu privirile atintite asupra guvernului Prodi", a mai adaugat el.
Ministrul adjunct de finante, Roberto Pinza, a declarat ca limitarea cheltuielilor si majorarea taxelor sunt cateva din masurile planului pentru bugetul pentru 2007, acestea ridicandu-se la 30 mld. euro. Ministrul a mai declarat ca aceste masuri vor fi luate pentru a aduce deficitul bugetar al Italiei in limita plafonului stabilit de UE, de 3% din PIB.
Momentan, alianta guvernamentala are acordul UE pentru a majora taxele, desi Prodi nu a specificat de unde va reduce cheltuielile, echivalentul a 1% din PIB.
Reducerile permanente ale pensiilor, o chestiune anuntata initial, au fost excluse din planul bugetului la inceputul saptamanii cand guvernul a cedat presiunilor din partea liderilor de sindicat si a aliatilor din conducere care fac parte din Partidul Comunist.
Guvernul planuieste sa majoreze taxele pentru veniturile obtinute din actiuni si obligatiuni cu aproximativ 20%, de la 12,5%, si sa introduca o taxa de mostenire pentru cei bogati, a mai spus Pinza
Taxele pentru cei cu venituri mai mici vor fi micsorate, mai e de parere Pinza.
Cotidianul Corriere della Sera a anuntat, citand un proiect al bugetului, ca taxele se vor majora la 43% din venituri, de la 38%, pentru cei care castiga mai mult de 70.000 euro pe an. Noile taxe se estimeaza ca vor aduce un aport de 15 mld. euro la buget.
Prodi a facut din "curatarea" conturilor publice ale Italiei o prioritate a administratiei sale de la castigarea alegerilor din aprilie cu un minim de voturi in fata lui Silvio Berlusconi.
Prodi a mostenit o economie care nu a reusit sa inregistreze o crestere anul trecut si un deficit bugetar care va depasi limita UE pentru al patrulea an consecutiv.
Majoritatea de un singur vot pe care o detine guvernul lui Prodi in Senat ar putea insemna ca trebuie sa faca presiuni asupra aliatilor de la guvernare pentru a-si asigura sustinerea si pentru a castiga prin folosirea voturilor de incredere. Guvernul se bucura de o majoritate de 30 de voturi in Camera Deputatilor, iar cele doua camere ale Parlamentului au aceeasi putere de decizie.
Bugetul pe 2007 trebuie aprobat de cele doua camere ale Parlamentului pana la sfarsitul acestui an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO