Business Internaţional

Producatorii de nichel sunt nevoiti sa reduca productia

12.11.2008, 15:45 156

Producatorii de nichel vor fi nevoiti sa-si reduca productia pentru a evita scaderea preturilor, deoarece este putin probabil sa aiba loc o crestere a cererii anul viitor.
"Pretul nichellui semnalizeaza nevoia reducerii volumului de productie in randul producatorilor care au preturi ridicate. Intrebarea este cine sunt acestia si daca vor face aceste reduceri", a declarat David Humphreys, economist-sef la Norilsk Nickel, cel mai mare producator de nichel la nivel mondial, scrie Bloomberg.
Nichell, folosit la producerea otelului inoxidabil, a pierdut 49% din pret anul acesta din cauza supraproductiei si a raspandirii crizei creditelor, care a afectat cererea. Productia globala va depasi consumul cu aproape 20.000 de tone in acest an, chiar daca 130.000 de tone de nichel au fost deja scoase de pe piata din cauza scaderilor de pret, a adaugat Humphreys.
"Probabilitatea sa existe un surplus anul viitor este foarte mare. Nivelul acestuia va depinde de proportiile reducerilor din productie", a explicat economistul.
"Daca producatorii decid sa reduca productia, preturile vor reactiona. Companiile ar putea sa decida suspendarea operatiunilor la fabricile neprofitabile, chiar daca le inchid temporar", a declarat Mie Murai, analist la Institutul Marubeni Research din Tokio.
Producatorii ar mai putea astepta pana sa reduca productia, chiar daca mentin surplusul de nichel la nivelul pretului actual.
"Uneori oamenii sunt pregatiti sa accepte pentru un timp pierderile inainte sa ia o astfel de decizie, deoarece preturile de inchidere a fabricilor sunt ridicate. Oamenilor nu le place sa inchida uzinele. Nu le place sa concedieze angajatii. Asa ca uneori nu reactioneaza imediat la scaderea preturilor", a adaugat acesta.
Momentan, Norilsk nu intentioneaza sa reduca productia, intrucat este un producator low-cost si beneficiaza din vanzarile de minereu de nichel folosit la produsele derivate. Compania cu sediul in Moscova este si cel de-al treilea mare producator de paladiu din lume.
"La inceputul acestui deceniu, cand preturile erau foarte scazute, Norilsk nu si-a redus productia", a adaugat Humphreys. Compania a avut o rezerva de 60.000 de tone de nichel, care au fost scoase pe piata cand preturile au inceput sa creasca, in anii 2003- 2004.
"Prabusirea pretului nichellui ii afecteaza pe producatorii din Australia de Vest, iar companiile miniere ar putea sa inceapa sa reduca productia de materiale", a declarat Vivek Tulpule, economist la Rio Tinto Group, companie care incearca sa dezvolte o mina in valoare de 1,5 mld. euro in Indonezia.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO