Business Internaţional

Productia din Europa de Est a scazut in martie

14.05.2008, 16:12 14

Productia industriala a tarilor din Europa de Est a inregistrat o scadere puternica in luna martie, scrie publicatia Budapest Business Journal.
Aceasta scadere este cauzata in parte de diminuarea cererii din zona euro, insa analistii, care sunt de parere ca principalul motiv sunt sarbatorile de Paste, au declarat ca raman optimisti cu privire la cresterea trimestriala a productivitatii.
In Slovacia, liderul in regiune in ceea ce priveste avansul productiei, aceasta a crescut cu numai 1,8% in luna martie, conform datelor emise de autoritati. In luna februarie cresterea a fost de 12,5%, iar incetinirea brusca s-a manifestat si in Ungaria, Romania si Polonia.
In Slovacia, principala cauza a fost incetinirea cresterii productiei din industria auto - tara de 5,4 milioane de locuitori este prima din lume la productia de masini pe cap de locuitor - care a fost de numai 4,7% fata de cea de 31% din februarie.
Economiile emergente sunt sensibile la cererea din zona euro pentru bunurile pe care le produc, iar efectele incetinirii ritmului de crestere economica declansate in SUA sunt resimtite si aici. Totusi, desi datele au fost in conformitate cu numarul de zile lucratoare, analistii spun ca cifrele au fost influentate de vacanta de Paste, care anul acesta a venit mai devreme decat de obicei si sunt de parere ca in viitor nu vor mai exista astfel de scaderi considerabile.
"Productia industriala este un element destul de volatil, deci scaderea brusca a lunii martie nu inseamna neaparat sfarsitul cresterii economice puternice a Slovaciei", a spus analistul firmei londoneze de consultanta 4Cast, Piotr Matys. Datele preced raportul preliminar privind cresterea economica din primul trimestru a Slovaciei, Cehiei si Ungariei, care va fi emis pe 15 mai.
Productia din Romania a fost in luna martie cu 6,7% mai mare fata de luna anterioara, insa cresterea anuala a coborat si ea pana la doar 2,9%, de la 7,7% in februarie, fiind afectata de o scadere de 2,9% a productiei de energie si o incetinire considerabila in sectorul manufacturier.
Productia fabricilor poloneze a incetinit de asemenea, situandu-se la 0,9%, mult sub estimarea de 8%, in timp ce cresterea productiei Cehiei este estimata la 4,8%, de la 11,3% in luna februarie.
Economistul bancii germane de investitii Dresdner Kleinwort, Rafaella Tenconi, a spus ca scaderea cererii din zona euro - unde se duc majoritatea exporturilor din regiune - are un impact considerabil. Totusi si ea este de parere ca cel mai mare impact a fost cel al sarbatorilor si ca scaderea productiei din martie nu va afecta foarte grav cifrele pe primul trimestru din Cehia, Polonia si Ungaria. "Exista o scadere. In intreaga regiune, increderea in piata se deterioreaza, iar comenzile scad. Insa in acest stadiu, ne confruntam cu un declin foarte lent", a spus Tenconi.
Cresterea estimata a economiei Ungariei pe primul trimestru al acestui an este de 1,25%, comparativ cu cea de 0,8% din trimestrul trecut. Cehia are un ritm de crestere estimat la 5,7%, in scadere de la 6,6%, iar analistii se asteapta ca Slovacia sa aiba o incetinire semnificativa a ritmului care in ultimul trimestru al anului trecut a atins 14,3%. "Bancile sunt mai precaute acum, pe fondul cifrelor lunii martie", a spus Tenconi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO