Business Internaţional

Producţia este dublă faţă de consum şi ameninţă să destabilizeze sistemul, iar bulgarii nu pot exporta din cauza taxelor mari

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Ioana Nita

05.04.2013, 00:04 2041

Vremea caldă, reducerea cheltuielilor gos­po­dăriilor şi preţurile ridicate la electri­citate au adus în criză sectorul energetic din Bulgaria, unde producţia de electricitate depăşeşte cu mult consumul, iar pentru a se menţine un echilibru între cererea şi oferta de energie, mai mulţi producători au fost obligaţi să îşi închidă temporar unităţile. De asemenea, producţia singurei centrale nucleare din Bulgaria a fost redusă.

„Sectorul energetic este foarte bolnav, ineficient, supraîncărcat şi produce mai mult decât este nevoie“, a declarat Asen Vasilev, ministrul interimar al economiei şi energiei, citat de Global Post.

În ultimii patru ani, sectorul energiei re­generabile din Bulgaria s-a dezvoltat într-un ritm alert datorită subvenţiilor destinate producătorilor şi stabilirii unor preţuri fixe preferenţiale. Însă, 40% din parcurile eoliene şi solare nu reuşesc să informeze operatorii reţelei de fluctuaţiile producţiei, ceea ce creează probleme de siguranţă.

În acest context, Vasilev le-a solicitat producătorilor de energie regenerabilă care au încălcat regulile de siguranţă în ultimele nouă luni să oprească temporar toate unităţile şi i-a avertizat pe ceilalţi jucători de pe piaţă că vor fi sancţionaţi dacă depăşesc un anumit nivel al producţiei.

„Închid şi pornesc unităţile fără să anunţe, creând astfel probleme sistemului care ar putea exploda“, a spus ministrul.

De asemenea, el a propus măsuri care să reducă fraudele la marile uzine industriale care pe de-o parte produc energie, pe care o vând la preţuri ridicate, iar pe de altă parte cumpără energie mai ieftină de la stat.

O soluţie pentru ieşirea din criză ar fi ca Bulgaria să reducă tarifele de transport al energiei pentru exporturi şi să găsească soluţii pentru a majora livrările către ţările vecine, precum Turcia, apreciază Vasilev. În prezent există restricţii privind cantitatea de electricitate exporată în Turcia deoarece această ţară nu face parte din reţeaua electrică paneuropeană. Însă Vasilev le va solicita autorităţilor să propună un mecanism legal şi tehnic pentru renunţarea la restricţiile de export către Turcia.

Consumul intern de electricitate (4.700 MW) şi exporturile (300 MW) reprezintă mai puţin de jumătate din actuala capacitate de producţie a Bulgariei, de 12.000 MW.

CEZ şi EVN sunt obligaţi să-şi închidă temporar unităţile

Unităţile bulgare ale companiei cehe CEZ şi ale distribuitorului austriac de energie EVN au deconectat ieri timp de opt ore toate centralele eoliene şi fotovoltaice din zonele Sofia, Pernik, Kyustendil şi Montana, notează Novinite. Măsura a fost impusă de operatorul sistemului energetic, subsidiara Companiei Naţionale de Electricitate responsabilă cu programarea operaţională, coordonarea şi controlul reţelei naţionale de energie electrică.

De asemenea, termocen­trala Mariţa Iztok 3 a fost închisă, iar unităţile Mariţa Iztok 2 şi AES Galabovo TPP produc cantităţi reduse de electricitate, ceea ce a dus la scăderea drastică a pro­duc­ţiei de cărbuni. Ca urmare, aproximativ 2.000 de mineri au fost forţaţi să intre în şomaj. Totodată, singura centrală nucleară din Bulgaria „Kozloduy“ şi-a redus pro­ducţia de energie electrică „din motive de siguranţă a sistemului“.

Sectorul energetic se duce spre faliment din cauza datoriilor

Sectorul energetic din Bulgaria se confruntă cu probleme financiare grave, Bulgarian Energy Holding având datorii de aproape un miliard de leva (500 milioane euro), iar falimentul companiei ar putea duce la prăbuşirea întregului sector, potrivit lui Mihail Andonov, directorul general al companiei. Bulgarian Energy Holding este controlată de stat şi include Compania Naţională de Electricitate.

Andonov a atenţionat că falimentul com­paniei sale poate fi prevenit doar cu aju­torul unui împrumut de urgenţă de cel puţin jumătate de miliard de euro. Însă, pentru obţinerea unui credit, compania are nevoie de aprobarea ministrului economiei, ceea ce momentan nu este posibil din cauza crizei politice.

 

Soluţia crizei bulgare stă în reducerea taxelor la exporturile de energie

Hristo Kovachki, proprietarul mai multor centrale termice şi mine de cărbuni din Bulgaria, a explicat că surplusul de ofertă cauzat de reducerea consumului de energie reprezintă o problemă severă, însă diminuarea producţiei va duce la majorarea costurilor. Gospodăriile au ajuns să consume mai multă energie decât sectorul industrial. Astfel se creează o spirală care poate avea consecinţe periculoase pentru sectorul energetic bulgar, a adăugat antreprenorul citat de Standard News. Soluţia pentru a preveni intrarea într-un cerc vicios constă în reducerea substanţială sau eliminarea taxelor de transport pentru exporturile de electricitate, care acum sunt plătite de operatorii din sistem. Preţul la care se exportă energia electrică din Bulgaria este de 50 leva (25 euro) pe MWh, la care se adaugă taxe de 35 leva (17 euro) pe MWh, în timp ce taxa din alte ţări din regiune este aproape de zero, ceea ce face exporturile bulgare necompetitive. În prezent, Bulgaria exportă între 150 MW şi 200 MW pe lună, însă în trecut livrările ajungeau la mii de megawaţi. Principalele motive pentru care s-a ajuns în această situaţie sunt contractele pe termen lung cu venit fix pentru centralele Mariţa 1 şi 3 şi investiţiile în centrala nucleară de la Belene, un eşec al fostului guvern, a explicat Kovachki.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO