Business Internaţional

Productia industriala a Ungariei a scazut cu 10% in noimebrie

08.01.2009, 17:30 11

In Ungaria, productia industriala a inregistrat cea mai puternica contractie din ultimii peste 16 ani in luna noiembrie, in conditiile in care recesiunea din Europa Occidentala a redus cererea de exporturi si a impins economia tarii in cea mai severa recesiune din 15 ani, scrie Bloomberg.

Productia a scazut cu 10,1% fata de aceeasi luna a anului anterior, reprezentand al saselea declin lunar consecutiv, dupa ce consemnase un declin de 7,2% in luna octombrie, a anuntat biroul de statistica de la Budapesta. Media estimarilor a 7 analisti chestionati de Bloomberg indica o scadere de 7,5%. Scaderea lunara a productiei a fost de 2,1%.
Declinul productiei a survenit in conditiile in care zona euro, care achizitioneaza 57% din exporturile ungare, a intrat in recesiune in trimestrul trei, afectand cererea de produse asamblate in Ungaria, cum ar fi automobilele Audi si telefoanele Nokia. Economia s-a contractat in trimestrul trei fata de trimestrul anterior si s-ar putea afla deja in recesiune.
Productia interna a inregistrat de asemenea o scadere "semnificativa" in contextul in care furnizorii exportatorilor au fost obligati sa-si reduca productia, a declarat Miklos Schindele, statistician.
Economia ungara, bazata pe exporturi, va inregistra o scadere de 1% in acest an ca urmare a declinului economiei globale, conform estimarilor guvernamentale.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO