Business Internaţional

Productia industriala din Cehia o ia la valeit

14.01.2009, 16:25 11

Productia industriala a Cehiei a inregistrat o scadere peste asteptari in luna noiembrie a anului trecut in conditiile in care producatorii au avut mai putine zile de lucru comparativ cu aceeasi luna a anului 2007, iar economia tarii a avut de suferit de pe urma deteriorarii situatiei economice din zona euro, relateaza Bloomberg.

Productia industriala a scazut cu 17,4% dupa reducerea de 7,6% consemnata in luna octombrie, a anuntat biroul de statistica al Cehiei cu sediul in Praga. Media estimarilor a 12 economisti intervievati de Bloomberg indicase un declin de 8,8%. Exportatorii si companiile din sectorul industrial sunt afectate de incetinirea ritmului de crestere al economiei zonei euro, principala destinatie a produselor fabricate in Cehia. Bancherii centrali si politicienii au anuntat ca economia tarii ar putea inregistra o incetinire peste asteptari in acest an.
"Cifrele pe noiembrie sunt extrem de afectate de numarul mai scazut al zilelor de lucru", a declarat Jan Vejmelek, economist in cadrul Komercni Banka din Praga, inaintea publicarii raportului. "Pesimismul nostru este legat de situatia nefavorabila din zona euro, dar si de scaderea comenzilor, reducerea increderii in economie."
Vanzarile din sectorul industrial au scazut cu 18,5% fata de aceeasi perioada a anului precedent, comparativ cu declinul de 7,9% inregistrat in luna octombrie, conform biroului de statistica. Productia sectorului de constructii a inregistrat o scadere anuala de 5,6% in luna noiembrie.
Strategii se asteapta ca ritmul de crestere al economiei sa incetineasca peste asteptari in acest an. In cel mai recent raport al sau, banca centrala si-a redus proiectiile privitoare la rata de crestere economica pe acest an la 2,9%. Urmatoarea intrunire a bancii va avea loc pe 5 februarie.
Coroana ceha a scazut ieri cu 0,3%, pana la 26,631 unitati in raport cu moneda euro.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO