Business Internaţional

Profit trimestrial la Societe Generale cu 18% mai mare

05.08.2005, 19:06 13

Banca franceza Societe Generale a inregistrat o crestere cu 18% a profitului aferent celui de-al doilea trimestru al acestui an, informeaza Bloomberg.

Cresterea profitului se datoreaza majorarii cu 14% a castigurilor obtinute din acordarea de credite de consum. In acelasi timp, profitul diviziei de corporate banking si al celei de investitii a scazut cu 2%, inregistrand valoarea de 346 de milioane de euro.

"Profitul obtinut a atins valoarea de 957 de milioane de euro, comparativ cu 811 milioane, cat era in anul precedent", a declarat Daniel Bouton, presedintele Societe Generale.

Profitul aferent serviciilor financiare, care includ creditele de consum si leasing-ul, s-a majorat cu 20%, pana la 113 milioane de euro.

De asemenea, castigurile obtinute de divizia de credite de consum din afara Frantei au crescut cu 55%, atingand valoarea de 96 de milioane de euro.

In ceea ce priveste reteaua din Franta a bancilor apartinand grupului Societe Generale, aceasta a inregistrat un profit de 226 de milioane de euro, aproape la fel ca in anul trecut.

"Castigurile obtinute de bancile grupului situate in afara Frantei arata cat de inspirate au fost achizitiile facute de Societe Generale in ultimii ani, in special cele din Europa Centrala", a spus Hugues Doumenc, analist al Fideuram Wargny din Paris.

Societe Generale, a treia ca marime banca din Franta, si-a extins activitatea si in tari ca Rusia si Republica Ceha, cautand sa achizitioneze institutii financiare in tari cu un potential de crestere economica mare.

In martie 1999, grupul francez a cumparat pachetul majoritar de ac-tiuni al Bancii Romane de Dezvoltare, a doua banca din Romania din punct de vedere al cotei de piata.

"Grupul trebuie sa isi consolideze prezenta pe plan international. Inca se bazeaza prea mult pe piata franceza", a declarat Franck Hennin, analist al Richelieu Finance din Paris.

Luna trecuta, Societe Generale a preluat Promek Bank, o institutie de credit din Rusia, si Eurobank, o institutie de credit poloneza. In calculul profitul aferent celui de-al doilea semestru al anului, grupul francez va include si castigurile obtinute de aceste doua banci.

In ceea ce priveste cresterea economica a tarilor in care Societe Generale a efectuat achizitii, Rusia pare a fi cea mai promitatoare.

Astfel, Moscow Narodny Bank a anuntat o expansiune economica de 6,7% in luna precedenta.

In Republica Ceha, ministrul finantelor a estimat o crestere de 4% pentru anul 2005.

Cat despre zona euro, aici Fondul Monetar Interntional a redus previziunea de crestere economica cu 1,3%, din cauza majorarii pretului petrolului si a scaderii consumului. angela.placinta@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO