Business Internaţional

Profitul Erste Bank a crescut cu 25%, la 263,9 mil. euro

01.08.2007, 17:14 11

Erste Bank a raportat un profit net dupa plata intereselor minoritare de 263,9 milioane euro in trimestrul al doilea, mai mare cu 25% fata de perioada similara din 2006, la limita inferioara a estimarilor analistilor, in urma costurilor de integrare a Bancii Comerciale Romane (BCR).
Pe langa cheltuielile determinate de integrarea operatiunilor subsidiarei romanesti, profitul Erste a fost influentat negativ, de asemenea, de rezultatele obtinute pe piata ceha.
Pe de alta parte, veniturile celei de-a doua banci din Europa Centrala au crescut, in perioada mentionata, intr-un ritm mai rapid decat cel anticipat de specialisti.
Venitul net din dobanzi a urcat cu 26%, in vreme ce provizioanele pentru credite neperformante au fost majorate mai putin decat s-a anticipat. Cresterea veniturilor din comisioane a fost de 25%, in conformitate cu estimarile.
Cu toate acestea, cheltuielile operationale au avansat cu 30%, evolutie motivata, in principal, de costurile inregistrate pentru integrarea BCR, preluata in 2006.
Profitul net al subsidiarei cehe Ceska Sporitelna, cea mai mare banca detinuta de grupul austriac in fostul bloc comunist, a urcat cu doar 5% in trimestrul al doilea, sub tinta privind un avans anual de 15-20%.
Erste Bank anticipeaza o incetinire a cresterii costurilor in a doua jumatate a anului si confirma obiectivul privind majorarea profitului net anual cu cel putin 25%, a aratat, intr-un comunicat, directorul general al grupului, Andreas Treichl.
Banca a dezamagit investitorii in aprilie, cand rezultatele trimestriale au indicat un avans lent al veniturilor si o crestere rapida a costurilor, determinand scaderea cotatiei actiunilor Erste cu 13%, dupa luna aprilie.
Valoarea actiunilor bancii este mai mare de 12 ori decat profitul operational prognozat pentru anul viitor, raport mai mic decat in cazul altor institutii de credit de pe pietele europene emergente, in conditiile in care investitorii sunt sceptici in privinta perspectivelor BCR si a potentialului de crestere de pe pietele central-europene mai dezvoltate.
Actiunile Erste, care, saptamana trecuta, au coborat cu 4%, erau cotate, ieri la ora 11:03 GMT in crestere cu 2,8%, la 55 euro pe unitate, evolutie similara cu cea a indicelui bursier bancar european DJ si a indicelui bancilor est-europene la bursa din Viena.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO