Business Internaţional

Profitul grupului olandez ING a fost tras in jos de asigurari

15.05.2008, 17:15 17

Profitul net al ING a coborat pana la 1,54 mld. euro in primele trei luni ale anului, fata de 1,89 mld. euro in perioada similara din 2007. Nivelul mediu al profitului estimat anterior de catre analisti era de 1,56 mld. euro, scrie Bloomberg.
Oficialii bancii infiintate in 1743 si care opereaza in peste 50 de tari spun ca profitul net al diviziei de asigurari a inregistrat o scadere de 31%. In acelasi timp, tranzactiile esuate si operatiunile de writedown (reducerea valorii contabile a activelor) au condus la reducerea profitului brut cu 80 mil. euro, in timp ce scaderea valorii portofoliului imobiliar si a operatiunilor din segmentul de private equity a condus la reducerea cu 436 mil. euro a profitului net.
"In ciuda unor imbunatatiri inregistrate pe segmentul pietei bursiere si pe cel al creditelor de la sfarsitul primului trimestru incoace, operatiunile diviziei de investitii vor ramane in continuare sub presiune", a declarat Michael Tilmant, directorul executiv al grupului financiar.
Titlurile ING au coborat, in perioada ianuarie-martie, cu 11% pe bursa din Amsterdam. In acelasi timp, indicele Bloomberg Europe 500 Banks a inregistrat o scadere de 18%. Profitul diviziei corporate a coborat cu 14%, in timp ce segmentul operatiunilor bancare online a inregistrat o scadere de 6,1%. Anul trecut, operatiunile efectuate prin intermediul serviciului online, ING Direct, au totalizat 11% din profitul companiei, in timp ce operatiunile diviziei corporate au avut o pondere de 48% din total.
Anuntul ING vine dupa ce Societe Generale, Fortis si Credit Agricole, trei dintre cele mai mari banci europene, au anuntat un declin al profiturilor ca urmare a pierderilor din segmentul de creditare. Credit Agricole a anuntat o scadere de 66% a profitului net, in urma acestor rezultate banca franceza intentionand sa efectueze o operatiune de majorare de capital in valoare de 5,9 mld. euro.
ING - care a anuntat anul trecut ca intentioneaza sa realizeze o fuziune intre operatiunile ING Bank si Postbank pe piata din Olanda si sa concedieze 2.500 de angajati - spune ca 87 mil. euro din profitul primului trimestru vor fi folosite pentru actiunea de restructurare.
Creditorul olandez a incheiat la inceputul acestei luni un acord pentru achizitionare fondului de pensii CitiStreet, detinut de catre banca americana Citigoup in parteneriat cu State Street. Valoarea tranzactiei se ridica la 578 mil. euro.
Anul trecut, ING a cheltuit peste 4 mld. dolari pentru achizitionarea unor companii financiare din Turcia si America Latina. In aprilie, directorul executiv al grupului a declarat ca ING are o prezenta puternica in Europa si SUA, continuandu-si insa operatiunile de extindere in America Latina. Acesta a adaugat ca achizitiile efectuate anul acesta ar putea atinge valoarea de 2,7 mld. euro - echivalentul sumei platite anul trecut pentru banca turceasca Oyak Bank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO