Business Internaţional

Profitul Heineken, afectat de amenda primita de la UE

21.02.2008, 17:03 16

Heineken, cel mai mare producator de bere din Olanda, a anuntat o scadere a profitului pe 2007 de 33%, dupa ce Uniunea Europeana a amendat compania olandeza pentru stabilirea ilicita a preturilor, scrie Bloomberg.
Profitul net al companiei a scazut de la 1,21 miliarde de euro, nivel inregistrat in 2006, la 807 milioane de euro.
Heineken a anuntat ca a achizitionat o participatie in cadrul companiei britanice Scottish & Newcastle cu scopul de a reduce din cheltuieli si de a-si majora cota de piata din Marea Britanie. Compania olandeza a mai anuntat ca va majora pretul berii pentru a compensa cresterea preturilor la energie, aluminiu si orz. Heineken a fost amendata de catre Uniunea Europeana cu suma de 219 milioane de euro, dupa ce compania a fost gasita vinovata de stabilirea preturilor intr-un mod ilicit in Olanda, in perioada 1996-1999.
"Heineken va majora pretul berii si isi va intensifica programul de reducere a costurilor pentru a putea face fata cresterii costurilor de productie", a declarat Richard Withagen, analist al SNS Securities din Amsterdam.
Compania a preconizat o crestere anuala in 2008 de 15% a costurilor cu materiile prime, precum si a costurilor de imbuteliere a berii, insa este de parere ca va reusi sa faca fata scumpirilor pe toate cele 170 de piete pe care opereaza. Cu toate ca in prima jumatate a anului productia a fost afectata de vremea nefavorabila, in 2007 vanzarile companiei au crescut 6,8%, atingand nivelul de 12,6 miliarde de euro.
Compania britanica Scottish & Newcastle a raportat o scadere a profitului operational pe 2007 pentru Marea Britanie de 6,2%, acesta atingand nivelul de 213 milioane de lire sterline (282,3 milioane de euro). In schimb compania a reusit sa-si majoreze cota de piata la bere din Marea Britanie la 26,2%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO