Business Internaţional

Profitul Toyota creste la 2,7 mld. euro

08.11.2006, 17:04 19

Compania nipona Toyota Motor a anticipat un profit record pentru companiile din Japonia, dupa ce yenul a scazut mai mult decat estimasera initial datorita cresterii vanzarilor in SUA si Europa.
Producatorul de autoturisme a afirmat de asemenea ca vor cumpara o parte din Isuzu Motors pentru a fabrica motoare diesel, scrie Bloomberg.
Profiturile nete ale celui de-al doilea mare producator de autoturisme vor creste cu 13%, la 1.550 de miliarde de yeni (10,3 mld. euro) in anul financiar care se incheie in martie. Profitul in trimestrul al doilea al anului fiscal a crescut cu 34%, ajungand la suma record de 405,7 mld. yeni (2,69 mld. de euro).
Presedintele Toyota Katsuaki Watenabe va deschide cea de-a saptea fabrica de asamblare in America de Nord in 2008, pe masura ce cumparatorii opteaza pentru vehiculele Toyota, care au un consum scazut de combustibil si nu pentru cele produse de General Motors sau Ford Motor.
Cei de la Toyota se asteapta sa vanda 8,47 milioane de vehicule in acest an fiscal si ar putea incheia cel de-al 80-lea an dominat de GM ca cel mai mare producator de autoturisme.
"Toyota continua sa se extinda si sa obtina profituri", a afirmat Yoshihiro Okumura, manager general la Chiba Asset Management, care manageriaza un fond de 365 mil. dolari (287 mil. euro). "Distanta dintre Toyota si concurentii sai continua sa creasca."
Cresterea profiturilor Toyota este in opozitie cu pierderile de 5,8 mld. dolari (4,5 mld. euro) din cel de-al treilea trimestru inregistrate de Ford, cea mai mare din ultimii 14 ani.
GM a inregistrat o pierdere de 115 mil. dolari (90,5 mil. euro) datorita costurilor realizate pentru inchiderea unor fabrici si din reduceri de personal. Profitul la Honda Motor a scazut in cel de-al doilea trimestru cu 4,3% din cauza pierderilor din derivate. Pentru cei de la Nissan in schimb, profiturile au crescut cu 31% datorita vanzarii unei parti dintr-o filiala producatoare de autocamioane.
Toyota a vandut 6,61 milioane de vehicule in primele noua luni, comparativ cu cele 6,89 milioane de unitati vandute de GM.
Toyota urmeaza sa cumpere 5,9% din Isuzu de la Mitsubishi si Itochu, doua companii japoneze. In acest an GM a vandut o parte din Isuzu pentru a creste veniturile, pe masura ce incearca sa-si aduca afacerile din America de Nord spre obtinerea de profit. Toyota si Isuzu vor coopera in vederea realizarii unor motoare diesel mici, ceea ce va sustine expansiunea Toyota pe pietele europene.
Masinile japoneze castiga cote de piata importante in SUA. Cota de piata a Toyota a crescut cu 2 puncte procentuale, la 15,2%, in primele zece luni ale lui 2006 fata de anul anterior, in timp ce cota de piata a GM a scazut cu 1,8 puncte procentuale. Vanzarile Toyota in SUA au crescut cu 12% in primele zece luni ale anului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO