Business Internaţional

Profitul unei Olimpiade: 28 mld. euro

21.02.2008, 21:14 10

Sute de companii din Marea Britanie spera sa beneficieze de o parte din cele 21 de miliarde de lire sterline (28 mld. euro) pe care le va aduce organizarea Jocurilor Olimpice din 2012, conform estimarilor bancii britanice Lloyds, scrie Financial Times.
Banca a atras insa atentia ca nu toti comerciantii, in special cei mici si mijlocii, vor putea beneficia de pe urma organizarii Olimpiadei daca nu isi vor pune la punct un plan de investitii intr-un timp cat mai scurt.
Valoarea estimata a impactului organizarii Olimpiadei asupra economiei britanice aproape ca s-a dublat de cand Londra si-a depus candidatura oficiala, in special datorita cresterii consumului de bunuri si servicii legate de acest eveniment.
Estimarile bancii britanice au fost primul semnal de alarma tras pentru micii intreprinzatori din Marea Britanie, deoarece datele au aratat ca nu doar marile companii londoneze ar avea de castigat de pe urma organizarii Olimpiadei.
Pentru evaluarea impactului asupra intregii economii britanice, Lloyds a utilizat un model de calcul economic in functie de fiecare regiune. Astfel, cea mai mare beneficiara de pe urma organizarii Jocurilor Olimpice este regiunea de sud-est a tarii, cu venituri de peste 8,6 mld. lire sterline din totalul incasarilor.
Trevor Williams, directorul economic al Llyods TSB Corporate Markets, este de parere ca Produsul Intern Brut al Marii Britanii va creste, fiind sustinut de consumul mai mare al populatiei, precum si de turism.
Acest lucru va genera mai departe cresterea sectorului de servicii, precum si scaderea ratei somajului din jurul satelor olimpice.
Williams este de parere ca ar fi gresit din partea micilor intreprinzatori sa creada ca oportunitatile ar fi limitate doar la programe sau contracte de mare anvergura.
"Londra este gazda Jocurilor Olimpice din 2012, dar este important ca restul intreprinzatorilor sa inteleaga ca efectele economice se vor resimti la nivel national", a declarat Stephen Pegge, analist din cadrul Lloyds TSB.
"Toata atentia a fost indreptata asupra constructiei parcului olimpic, insa oportunitatile pe care le implica organizarea Olimpiadei sunt cu mult mai numeroase decat cred unii", a adaugat Pegge.
"Companiile din toate sectorele, de la turism la transporturi, ar putea da lovitura daca vor sti sa valorifice oportunitatile", a incheiat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO