Business Internaţional

Profituri in crestere pentru Bouygues

15.09.2005, 18:29 18

Bouygues SA, a treia companie de constructii din lume si operatorul uneia din cele mai mari retele de telefonie mobila din Franta, a raportat o crestere cu 38 de procente a profitului aferent celui de-al doilea trimestru al anului, informeaza Bloomberg.

Profitul net a crescut la 288 de milioane de euro de la 208 milioane anul precedent, a declarat Blandine Delafon, purtatorul de cuvant al companiei cu sediul de la Paris.

Divizia Bouygues Telecom a devenit afacerea cu ritmul cel mai rapid de crestere al grupului. Acesta a fost infiintat acum mai bine de un deceniu de Martin Bouygues, directorul executiv, mergand pe urmele tatalui sau care a pus bazele unei companii de constructii, pentru ca apoi sa se extinda in televiziune.

"Bouygues a raportat o crestere considerabila a veniturilor si profitului din prima jumatate a anului", se arata intr-o declaratie a companiei.

Grupul si-a majorat totodata prognoza de crestere a vanzarilor pentru acest an de la 23,1 miliarde de euro la 23,6 miliarde de euro.

Actiunile Bouygues au castigat 26 de procente anul acesta si au atins un maxim din ultimii patru ani luna trecuta, ceea ce face ca valoarea de piata a companiei sa atinga 12,2 de miliarde de euro.

Actiunile rivalilor de la Vinci, cea mai mare companie de constructii din lume, au crescut cu 43 de procente, iar cele ale France Telecom, cea mai mare companie de telefonie franceza, s-au diminuat cu 2,1 procente.

Bouygues planuieste sa vanda actiuni noi in valoare de 250 de milioane de euro actionarilor la sfarsitul acestui an si va rascumpara si anula un numar echivalent pentru a evita diluarea profitului.

Compania detine 86% din Bouygues Telecom, care a a anuntat ca a trecut pe profit in 2002. Aceasta are posibilitatea de a achizitiona o participatie de 6,5 procente in BNP Paribas pentru aproximativ 500 de milioane de euro. Vanzarile si profitul incep sa creasca pe masura ce clientii opteaza pentru servicii mai scumpe.

Castigurile de la Colas, cel mai mare constructor de sosele din lume, controlat de Bouygues, s-au majorat la 46 de milioane de euro in prima jumatate a acestui an, sustinute de contractele de realizare a liniilor de cale ferata.

Anul trecut divizia a adus peste o treime din profitul total al companiei mama.

Fondata in 1952, Bouygues a ajutat la construirea aeroportului Charles de Gaulle din Paris si a metroului din Sidney. Aceasta detine 96 de procente din Colas si 42 de procente din Television Francaise 1 SA, cele mai urmarite canale de televiziune din Franta.

Martin Bouygues, cel mai mare actionar al companiei, a declarat luna trecuta ca vanzarile celui de-al doilea trimestru din 2005 au crescut cu 23 de procente la 6,42 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO