Business Internaţional

Proiectele imobiliare din Rusia, oprite de lipsa de lichiditati

12.11.2008, 15:41 11

Pe fondul crizei financiare, planurile pentru controversatul zgarie-nori construit in St. Petersburg au fost amanate, iar ceea ce si-au dorit atat de mult conservatorii, arhitectii si multi dintre rezidentii orasului ar putea sa nu aiba niciodata o finalitate.

Primarul din St. Petersburg a facut o rectificare a bugetului pentru anul viitor, cu scopul a reduce din banii alocati pentru primul zgarie-nori al orasului. Proiectul ar fi trebuit sa fie finantat si de Gazprom, producatorul rusesc de petrol si gaze naturale, care a fost afectat de scaderea preturilor la energie, scrie International Herlad Tribune.
Din cauza scaderii veniturilor, oficialii orasului sustin ca vor folosi acei bani pentru a construi un teren de fotbal. Aceasta decizie a fost luata dupa ce Gazprom a anuntat ca nu-si va respecta promisiunea de a finanta stadionul.
Inca de la inceput, planurile realizate de firma londoneza RMJM pentru constructie au atras multe critici, in special cu privire la inaltimea pe care urma sa o aiba.
Cladirea zgarie-nori ar ajunge la 395 de metri inaltime, spulberand regula din timpul tarilor rusi conform careia nicio constructie, cu exceptia turnului bisericii, n-ar trebui sa depaseasca inaltimea cladirii centrale a orasului, fostul palat Winter (actualul muzeu Hermitage). Inainte ca legislatia sa se schimbe pentru proiectul finantat de Gazprom, restrictiile impuse pentru constructiile din acea zona erau de pana la 42 de metri inaltime.
Atat de disputata a fost inaltimea propusa, incat trei din cei patru arhitecti din comitetul ales au renuntat, inainte sa ia in considerare posibilitatea unei astfel de constructii intr-un oras ca St. Petersburg.
Criticii, printre care se afla UNESCO si mai multi arhitecti de renume, au evidentiat faptul ca aceasta cladire ar fi fost construita exact spre privelistea raului Neva din catedrala Smolny, unde exista un ansamblu de turnuri si cupole din catedralele rusesti.
"Ar fi putut fi un miraj, care apare din nisip", a declarat Semyon Mikhailovsky, vicepresedintele Academiei de Arte din St. Petersburg.
"Nu stiau cu certitudine daca aveau nevoie de aceasta constructie inainte, dar acum este sigur ca nu mai este necesara", a adaugat Mikhailovsky.
Ideea unui zgarie-nori a fost conceputa intr-o perioada in care pretul actiunilor Gazprom se dubla de la an la an, iar cresterea preturilor la energie aducea sume mari de bani. Fata de nivelul inregistrat in luna mai, valoarea actiunilor Gazprom a scazut cu aproape 70%.
Oficialii companiei inca insista ca aceasta cladire va fi construita, iar compania londoneza RMJM a anuntat isi va continua activitatea.
Purtatorul de cuvant al proiectului a confirmat faptul ca orasul a luat in considerare retragerea banilor, insa a sustinut ca aceasta constructie va fi ridicata fara indoiala, fara sa specifice de unde vor putea veni finantarile suplimentare.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO