Business Internaţional

Proteste la Manchester United dupa preluarea clubului de fotbal

16.05.2005, 20:07 18

Malcolm Glazer, miliardarul american, si-a marit pachetul de actiuni de la Manchester United la 74,8 procente, arata Bloomberg.

Dupa ce i-a convins pe miliardarii irlandezi J.P.McManus si John Magnier sa vanda 28,7% din actiunile pe care le detineau la cea mai mare franciza sportiva din lume, Glazer a devenit principalul actionar al clubului.

Glazer, in varsta de 76 de ani, proprietarul echipei Tampa Bay Buccaneers, a oferit 3 lire sterline (4,38 euro) per actiune. La acest pret, clubul este evaluat la 1,1 mld. euro.

Totusi, aceasta decizie i-a iritat pe fanii echipei engleze, care au protestat in apropierea stadionului Old Trafford. Fanii, care detin 18% din actiuni, cred ca Glazer va ridica pretul biletelor pentru a plati datoriile pe care

le-a facut o data cu preluarea echipei.

"Suntem mandri ca facem aceasta oferta pentru achizitionarea unuia dintre cele mai puternice cluburi de fotbal din lume", a spus Joel, fiul lui Glazer. "Suntem investitori pe termen lung si fani ai echipei Manchester United", a adagat Joel.

Glazer a platit 272 de milioane de lire sterline (397 de milioane de euro), suma care include si 222 de milioane de lire sterline (324 de milioane de euro) cat valoreaza actiunile pe care acesta le detine la Manchester United.

Compania lui Glazer va vinde actiuni preferentiale in valoare de 275 de milioane de lire sterline (402 mil. euro) catre banci, printre care si JP Morgan pentru a finanta achizitia.

In plus, societatea va imprumuta 265 de milioane de lire sterline (387 de milioane de euro) de la "anumiti creditori", imprumut garantat cu activele clubului, care includ si stadionul Old Trafford.

"Este o rusine ca institutiile finaciare sunt pregatite sa-l imprumute pe Glazer", a spus Sean Bones, un reprezentant al Shareholders United. "Daca 93% dintre abonati sunt impotriva acestei afaceri, Glazer nu ar trebui sa fie imprumutat", a adaugat Bones.

Daca isi asigura 90% din actiunile clubului care are o istorie de 127 de ani, i-ar putea forta pe investitorii ramasi sa-si vanda actiunile.

David Gill, directorul executiv al companiei, a cumparat 744 de actiuni, iar Nick Humby, directorul financiar, a achizitionat 221 de actiuni.

Cifra de afaceri ar putea creste la un miliard de lire sterline (1,46 de miliarde de euro) in trei ani, de la 700 de milioane de lire sterline (peste un miliard de euro) la cat o estimeaza in prezent Brand Finance, o companie de evaluare a activelor.

Grupurile care se opun, sprijinite de jucatori ca Ole Gunnar Solskjaer, nu vor ca Glazer sa preia echipa, pentru ca acesta nu are experienta in conducerea unui club de fotbal si pentru ca va impovara United cu datorii.

"Cine va plati datoriile? Se vor mari preturile la bilete, la hot-dog-uri, la abonamente etc", a spus Nick Towle, presedintele Shareholders United.

Imprumuturile excesive au afectat cluburile profesioniste de fotbal in ultimii ani. Mai mult de jumatate dintre cele 20 de cluburi din prima liga engleza din fotbal sunt profitabile, conform firmei de consultanta Deloitte & Touche.

Aflate in competitie pentru castigarea campionatului de fotbal, multe cluburi britanice s-au imprumutat pentru achizitionarea unor jucatori de top. Leeds United a fost aproape de faliment anul trecut, dupa ce a avut o datorie record de 100 de milioane de lire sterline (146 de milioane de euro).



Guvernul britanic: Nu mai vrem straini

Guvernul britanic studiaza modalitatile de modificare a legislatiei pentru evitarea repetarii situatiilor de genul celei a clubului Manchester United.

Potrivit publicatiei Sunday Telegraph, un responsabil al Guvernului a declarat ca este posibil ca legislatia privind cumpararea cluburilor sa fie schimbata pentru ca in viitor gruparile sa nu fie "exploatate" de proprietari straini.

Guvernul britanic vrea sa revina la sistemul ce i-a permis, in 1999, lui Stephen Byers, pe atunci ministru al Comertului, sa blocheze preluarea controlului clubului Manchester United de catre trustul BSkyB al miliardarului Rupert Murdoch, in numele "interesului public".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels