Business Internaţional

Prudential, amendata cu 600 mil. $ in SUA

30.08.2006, 18:32 12

Prudential se alatura altor nume sonore din sectorul financiar-bancar care trebuie sa plateasca amenzi usturatoare, ce totalizeaza pana in prezent 4 mld. dolari, pentru tranzactiile ilicite facute in trecut.
Prudential Financial, compania britanica de asigurari de viata, va trebui sa plateasca 600 mil. dolari (470 mil. euro) autoritatilor americane pentru a scapa de acuzatiile de incalcare a legilor federale si regulatorii in urma efectuarii unor tranzactii ilicite cu fonduri mutuale.
Amenda, a doua ca marime impusa unei institutii financiare in urma incalcarii regulilor deontologice, ar putea incheia trei ani de ancheta privind tran-zactionarile ilicite cu unitati de fonduri mutuale ce "au ademenit" unele dintre cele mai importante nume de pe Wall Street si din industria fondurilor mutuale, relateaza New York Times.
Intelegerea cu Departamentul de Justitie, care acopera tranzactii in valoare de mai mult de 2,5 mld. dolari (1,95 mld. euro), efectuate intre 1999 si 2000, este de asemenea prima din toate scandalurile din piata in care o institutie admite ca a aplicat tactici ilegale.
O asemenea concesie din partea Prudential, parte a unei intelegeri de acuzare amanate ce va dura cinci ani, subliniaza nu doar masura raspandirii practicilor improprii de tranzactionare de la Prudential Securities, dar si aprobarea lor tacita de catre directorii executivi, in ciuda repetatelor plangeri din partea companiilor de administrare a fondurilor mutuale.
"Practicile de tranzactionare inselatoare de la Prudential compromiteau integritatea multor fonduri mutuale", a spus Paul McNulty, adjunctul procurorului general al Statelor Unite. "Investitorilor li se dadeau "carti slabe" de catre dealerii escroci ce masluiau 'pachetul' in culise".
Ca parte a intelegerii, Prudential a fost de acord sa coopereze in cadrul investigatiei si sa realizeze rapoarte periodice in conformitate cu regulile impuse de guvern.
Infractiunea a avut loc la Prudential Securities, numita acum Prudential Equity Group, divizia de brokeraj a Prudential. In iulie 2003, Prudential Financial a transferat activele diviziei de brokeraj unui joint-venture nou-format de catre Prudential si Wachovia si care acum se numeste Wachovia Securities.
Specularea momentelor de tranzactionare, care implica tranzactionari rapide de titluri ale fondurilor mutuale pentru a surprinde deficiente de cotare, nu este ilegala. Strategia este descu-rajata de majoritatea companiilor de fonduri pentru ca poate vatama actionarii prin adaugarea de costuri suplimentare si subminarea portofoliilor de investitii.
De cand investigatiile asupra specularii momentelor de tranzactionare au fost facute publice in toamna anului 2003, regulatorii pietei au aplicat amenzi si penalitati ce au depasit 4 mld. dolari, inclusiv cele 675 mil. dolari platite de Bank of America in martie 2004 si 600 mil. dolari platite de AllianceBernstein in 2003. Bear Sterns a platit la inceputul acestui an 250 mil. dolari catre organismul de supraveghere a pietei de capital din SUA (SEC) pentru a scapa de acuzatiile conform carora ar fi facilitat tranzactii ilicite pentru clientii sai.
Plangerea im-potriva Prudential se concentreaza asupra a patru brokeri din firma. Conform regulatorilor, cei patru au pus la cale o schema elaborata de facilitare a mai multor mii de tranzactii pe zi pentru clientii lor de fonduri speculative ascunzand originea ordinelor prin nenumarate intermedieri.
Afacerea a fost foarte profitabila pentru Prudential, iar brokerii au incasat recompensele. Frederick O'Meally, liderul echipei, a fost rasplatit intre 2001 si 2003 cu 4,7 mil. dolari, fiind desemnat la acel moment cel mai prolific broker din firma.
"Socotim ca foarte serioase aceste probleme si regretam practicile unora din fostii nostri angajati, care au dus la neintelegeri", a spus Arthur Ryan, directorul executiv al Prudential Financial.
Organismele de reglementare au fost de parere ca directorii executivi de la Prudential Securities erau la curent cu practicile de tranzactionare agresive, dar nu au luat nicio masura represiva.
Conform plangerii, brokerii au folosit mai mult de 750 de nume de cont pentru a masca tranzactiile ilicite ale clientilor lor, printre care erau Millenium Partners si Canary Capital Partners, doua fonduri mutuale ce erau printre cei mai activi speculatori. Actiunile speculative s-au concentrat pe 25 de fonduri mutuale, inclusiv Putnam, Janus si Fidelity. Ambele fonduri au ajuns acum la intelegeri cu oficialii americani.
Cazul Prudential este printre ultimele care au folosit acuzari in amanare, o practica din ce in ce mai populara in randurile procurorilor ce pledeaza in mediul de afaceri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO