Business Internaţional

Putin îi amnistiază pe cei care şi-au ascuns banii şi averile în străinătate

Putin îi amnistiază pe cei care şi-au ascuns banii şi...

Autor: Bogdan Cojocaru

10.06.2015, 00:05 931

Masivitatea “hemoragiei” de capital care secătuieşte de energie economia rusească a ţinut constant în ultimele luni titlurile ziarelor din Occident şi din Rusia. Doar în 2014 Rusia a fost secată de 151,5 miliarde de dolari, triplu faţă de 2013. Anul acesta ieşirile de bani ar putea ajunge la 110 miliarde de dolari, iar unii observatori vorbesc de imineţa implementării unor măsuri de restricţionare a mişcărilor de capital.

În acest context vestea anunţată zilele trecute de preşedintele rus Vladimir Putin că îi va amnistia pe cei care au scos ilegal bani din ţară ar trebui să surprindă. Scopul declarat al lui Putin este să oprească hemoragia.

Unde se duc banii Rusiei se ştie. Din 2006 până în 2014 cei mai mulţi bani s-au dus în Uzbekistan, China, Tadjikistan, Ucraina şi Elveţia. Clasamentul se bayeayş pe date de la banca centrală a Rusiei. Nu încape indoială că o mare parte din fonduri au fost retrase de investitori şi companii străine speriate de conflictul dintre Moscova, pe de o parte, şi Kiev, Bruxelles şi Washington pe de cealaltă parte.

Nu se cunoaşte prea bine însă cine sunt ruşii care şi-au scos averile din ţară.

O anchetă jurnalistică a încercat să-i afle. În februarie 2015, Consorţiul Internaţional al Jurnalistilor de Investigaţie a publicat date “scurse” de la subsidiara elveţiană a băncii elveţiene HSBC, scrie swissinfo.ch. Documentele, sustrase de un fost angajat al băncii, Hervé Falciani, şi predate autorităţilor franceze, conţin informaţii despre 100.000 de persoane şi entităţi legale din peste 200 de ţări. În total, acestea au transferat peste 100 de miliarde de dolari în conturi elveţiene deschise înainte de 2007. Potrivit datelor publicate, clienţii ruşi au adus 1,7 miliarde de dolari, situându-se pe locul 35 în funcţie de sumele depozitate. Documentele conţin detalii despre 740 de clienţi din Rusia, care au deschis 1.560 de conturi bancare. Jurnalişti de la cotidianul rusesc de business Vedomosti au analizat datele şi nu au găsit niciun ministru sau vreo figură politică preoeminentă. În schimb, ei au dat peste un număr mare de oficiali guvernamentali şi manageri de companii deţinute de stat şi şefi de bănci. Unii dintre ei aveau conturi deschise pentru rudele lor. Investigaţia s-a lovit de faptul că 40% dintre conturile ruseşti erau identificate prin numere şi nu prin numele beneficiarului.

Din datele băncii centrale ruseşti reiese că cetăţenii ruşi au transferat 6,8 miliarde de dolari în Elveţia în primele trei trimestre din 2014, de două ori mai mult decât în aceeaşi perioadă din 2014. În Uzbekistan ruşii au transferat 4,7 miliarde de dolari în 2014, faţă de cinci miliarde de dolari în 2013.

Legea anunţată de Putin îi iartă de ancheta penală pe ruşii care anul acesta îşi declară activele – proprietăţi, acţiuni sau conturi în străinătate – pe care le-au ascuns de autorităţile fiscale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO