Business Internaţional

"Noi inceputuri" sub auspicii elvetiene

27.01.2005, 00:00 20



Pentru Klaus Schwab, fondatorul si presedintele Forumului Economic Mondial (WEF), intalnirea de la Davos din acest an nu putea pica intr-un moment mai potrivit, scrie The Wall Street Journal.



Schwab este incantat de faptul ca intalnirea de la Davos din acest an coincide cu "o serie de noi inceputuri", cum ar fi un presedinte american proaspat inaugurat, un nou lider palestinian, un nou presedinte al Comisiei Europene, un nou lider in Ucraina, un nou prim ministru in Pakistan si o noua putere economica in ascensiune - China.



Intr-adevar, intalnirea din acest an este prima din ultimii cinci ani care nu este dominata de o singura tema. Intalnirea din 2001 a coincis cu explozia dot com, in 2002, tema centrala au fost atacurile teroriste asupra SUA, iar intalnirile din 2003 si 2004 au fost marcate de divergentele trans-atlantice pe marginea razboiului din Irak.



In timp ce persista ingrijorarile cu privire la economia mondiala, terorismul si situatia din Irak, unde vor avea loc alegeri la sfarsitul saptamanii, este posibil ca aceste noi inceputuri sa aduca noi idei si noi abordari ale unor probleme vechi, sau macar sa starneasca dezbateri animate intre participanti. Aceste cinci zile si nopti de discutii si interactiuni la nivel inalt ar putea conduce la rezolvarea unor crize diplomatice, prin punerea in discutie a prioritatilor mondiale. Cei peste 3.000 de participanti ar putea ajunge la o intelegere cu privire la evolutia principalelor monede si a ratelor dobanzii.



La intalnirea din acest an vor paricipa importanti lideri de stat, dintre care unii vor fi pentru prima data prezenti la Davos: presedintele palestinian Mahmoud Abbas, presedintele ucrainian Victor Iuscenko, prim ministrul pakistanez Shaukat Aziz si Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene. Din pacate, nici unul dintre reprezentantii importanti ai administratiei Bush nu va fi prezent la Davos, deoarece intalnirea pica intre recenta inaugurare a mandatului presedintelui american si vizita acestuia in Europa, programata pentru saptamana viitoare.



Cu toate acestea, dicutiile din aceasta saptamana vor contura calendarul evenimentelor mondiale din acest an, desi cele mai importante discutii nu vor avea loc la evenimentele din calendarul oficial, ci la numeroasele intalniri neoficiale.





Evenimente de urmarit



In prima zi, primul ministru britanic, Tony Blair, este asteptat sa transmita un mesaj clar cu privire la schimbarile climatice, care ar putea deranja SUA, care nu au semnat tratatul de la Kyoto. Intr-o conferinta care are loc in centrul de conferinte din Davos, Blair, care conduce in acest an G8, isi expune viziunea sa in legatura cu actiunile care trebuie luate pentru atenuarea schimbarilor climatice. Circa 30 de presedinti de corporatii sunt asteptati sa adere la un comitet international de consiliere pe probleme de mediu.



In ziua a doua, Tony Blair , impreuna cu presedintele Microsoft, Bill Gates, Bill Clinton, fostul presedinte american, si presedinti din statele africane vor participa la o dezbatere in legatura cu ridicarea datoriei statelor aficane, intitulata "G8 si Africa: retorica sau actiune?"



Presedintele ucrainian Victor Iuscenko va prezenta planul sau de consolidare a democratiei in Ucraina, iar problema relatiilor dintre SUA si Europa se va regasi pe lista de dezbateri. De asenenea, vor fi dezbatute alegerile din Irak, ambitiile nucleare ale Iranului si perspectivele pacii in Orientul Mijlociu.



Pe frontul economic, circa 43 de presedinti de companii planuiesc sa lamseze o initiativa anticoruptie, aratand ca guvernarea corporatiilor ramane un subiect fierbinte. Carly Fiorina, presedintele Hewlett-Packard va face o prezentare despre rolul afacerilor in societate. Alti manageri de top care vor participa la intalnirea de la Davos vor fi Bill Gates, John Chambers, presedintele Cisco Systems, Peter Brabeck, presedintele Nestle, Josef Ackermann, de la Deutsche Bank, Michael Dell, presedintele Dell, Antony Burgmans, de la unilever, Heinrich von Pierer, de la Siemens, Arun Sarin, din partea vodafone si Jeroen van der Veer, presedintele Royal Dutch/Shell.



Multi dintre acesti lideri de corporatii vor cauta oportunitati de afaceri in India si China. R. Narayana Murthy, presedintele Infosys Technologies, una dintre companiile cu ambitii internationale din India, va prezida intalnirile Forumului Economic Mondial, alaturi de Bill Gates si alti patru lideri. La davos vor mai fi prezenti Kamal nath, ministrul indian al comertului si industriei, si Kapil Sibal, ministrul stiintei si tehnologiei din India. Elita lumii afacerilor va avea ocazia sa-l intalneasca si pe Huang Ju, primul vice-premier al Chinei, pe care multa lume il considera Tarul economiei chineze.





Davos in cifre



Intalnirea de la Davos este un eveniment de cinci zile, care a fost organizat pentru prima data in 1971. In acest an, la Davos vor fi prezenti peste 3.000 de participanti din 96 de tari, printre care se numara unii dintre cei mai importanti sefi de stat si presedinti de companii. Organizarea acestui eveniment aduce orasului Davos castiguri de 20 de milioane de euro, iar Elvetiei 40 de milioane de euro.
andrei.chirileasa@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO