Business Internaţional

"Oracolul din Omaha" l-a detronat pe Bill Gates in topul celor mai bogati oameni din lume

07.03.2008, 18:37 19

Miliardarul american Warren Buffett, proprietarul vehiculului de investitii Berkshire Hathaway, l-a detronat pe Bill Gates din fruntea clasamentului Forbes al celor mai bogati oameni de afaceri, incheind astfel "domnia" de treisprezece ani a cofondatorului Microsoft, scrie Forbes.
Averea lui Buffett, supranumit "Oracolul din Omaha" pentru predictiile sale privind viitorul economiei americane, este estimata la 62 mld. dolari (40,8 mld. euro), in crestere cu 10 mld. dolari fata de anul trecut, in timp ce Bill Gates si-a adaugat in cont "numai" 2 mld. dolari, pana la 58 mld. mld. dolari (38,2 mld. euro).
Gates a cazut pe pozitia a treia, in urma mogulului mexican Carlos Slim Helu, a carui avere de 60 mld. dolari (39,5 mld. euro) - care aproape s-a dublat in ultimii doi ani - provine in mare parte din segmentul telecomunicatiilor.
Buffett si Gates sunt singurii americani prezenti in primii zece bogati ai lumii, si asta in conditiile in care raportul anual al Forbes indica o serie de schimbari radicale in structura clasamentului.
Daca in 2006 jumatate dintre cei prezenti in top 20 proveneau din Statele Unite ale Americii, anul acesta numai patru americani s-au calificat pentru un asemenea loc.
O pondere din ce in ce mai insemnata in top este detinuta de oamenii de afaceri activand pe pietele emergente, majoritatea noilor intrati in clasament provenind din Rusia, China si India, carora li se adauga Statele Unite.
De altfel, Rusia a ajuns pe pozitia a doua in ceea ce priveste numarul de miliardari, devansand Germania. India este tara care detine cei mai multi miliardari in top 10 - patru, printre care Lakshmi Mittal, actionarul majoritar al grupului siderurgic Arcelor Mittal.
Mittal ocupa locul patru, cu o avere de 45 mld. dolari, fiind urmat de alti doi oameni de afaceri indieni, fratii Mukesh si Anil Ambani, cu averi estimate la 43, respectiv 42 mld. dolari. In acelasi timp, Kushal Pal Singh, proprietarul dezvoltatorului imobiliar DLF, a urcat 54 de pozitii, ajungand pe locul opt si avand o avere estimata la 30 mld. dolari.
Fondatorul IKEA, Ingvar Kamprad, se afla pe pozitia a saptea, cu o avere estimata la 31 mld. dolari, devenind astfel cel mai bogat om de afaceri din Europa.
Pentru prima data in cei 22 de ani de cand a fost lansat clasamentul Forbes, numarul miliardarilor din lume a depasit patru cifre, ajungand la 1.125. Valoarea totala a averilor estimate ale acestora a ajuns la 4.400 mld. dolari (2.900 mld. euro), cu 900 mld. dolari peste nivelul inregistrat anul trecut.
In ciuda turbulentelor de pe piata din Statele Unite, americanii reprezinta 42% din numarul total al miliardarilor, in timp ce averile insumate ale acestora reprezinta 37% din valoarea totala. Aceste cifre indica o scadere de doua, respectiv trei procente fata de nivelul anterior.
La saisprezece ani dupa colapsul Uniunii Sovietice, Rusia are 87 de miliardari, distantandu-se semnificativ de urmatoarea clasata, Germania - cu 59 de prezente in top.
Clasamentul include 226 de nou-intrati, 77 dintre acestia provenind din Statele Unite, 35 din Rusia, 28 din China si 19 din India.
Doua dintre cele mai spectaculoase intrari in clasament sunt cele ale sud-africanului Patrice Motsepe si nigerianului Aliko Dangote, primii indivizi de culoare provenind din Africa care isi fac debutul in randul miliardarilor lumii. Dangote este, de fapt, primul miliardar nigerian.
Clasamentul de anul acesta stabileste, de asemenea, un nou record in ceea ce priveste miliardarii tineri, cincizeci dintre indivizii prezenti in top avand sub 40 de ani, jumatate dintre acestia facand parte din categoria noilor intrati.
68% dintre miliardarii tineri si-au construit averea de zece cifre pornind de la zero, printre acestia numarandu-se fondatorii Google Sergey Brian si Larry Page, fostul trader al Enron John Arnold, care in acest moment deruleaza un fond de hedging, sau Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, care la 23 ani ar putea deveni cel mai tanar miliardar din istorie.
Topul Forbes include, de asemenea, si doi oameni de afaceri romani, Dinu Patriciu, care ocupa locul 462 cu o avere estimata la 2,5 mld. euro si Ion Tiriac, aflat pe locul 962 cu o avere de 1,2 mld. dolari.
Capitala Rusiei se claseaza pe primul loc in randul oraselor cu cel mai mare numar de miliardari, avand 74 de oameni de afaceri prezenti in topul Forbes, cu o avere medie de 5,9 mld. dolari. Moscova devanseaza astfel New Yorkul, care are "numai" 71 de miliardari, fiind urmat de Londra cu 36, Istanbul cu 34 si Hong Kong cu 30 de miliardari. In ultimul an, peste 35 de cetateni rusi au trecut pragul de un miliard de dolari, ajutati fiind de deprecierea monedei americane in fata rublei.
Cel mai bogat om de afaceri rus este Oleg Deripaska, patronul companiei Basic Element, a carui avere de 28 mld. dolari il plaseaza pe pozitia a noua in clasamentul Forbes.
Deripaska este urmat de Roman Abramovici, proprietarul clubului britanic de fotbal Chelsea, care ocupa pozitia a 15-a cu o avere de 23,5 mld. euro. Cea mai bogata femeie din Rusia ramane Elena Baturina - sotia primarului Moscovei, Iuri Lujkov -, a carei avere a urcat anul trecut cu 1,1 mld. dolari, pana la 4,2 mld. dolari, ceea ce o plaseaza pe locul 253 la nivel mondial.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO