Business Internaţional

Rafinariile americane s-au pus pe treaba, iar barilul de petrol a scazut

10.06.2005, 18:33 22

Barilul de titei s-a tranzactionat la cel mai scazut nivel din ultima saptamåna la bursa din New York dupa ce un raport dat publicitatii recent arata ca rafinariile americane si-au majorat productia de combustibil utilizat la incalzirea locuintelor si de motorina, marindu-si stocurile, informeaza Bloomberg.

Stocurile de combustibil distilat, categorie ce include petrolul rafinat pentru incalzirea caminelor si motorina, au crescut cu 1,3 milioane de barili påna la 107,7 milioane de barili, potrivit calculelor Departamentului de Energie al SUA. Operatorii de rafinarii si-au amplificat stocurile de motorina påna la un nivel superior celor inregistrate in ultimele noua saptamåni, folosind mai putin din capacitatea de prelucrare a instalatiilor decåt saptamåna trecuta.

a??Statisticile cu privire la capacitatile de productie arata ca exista inca posibilitatea de a suplimenta volumele rafinate pentru a acoperi expansiunea cereriia??, spune David Thurtell, analist al industriei materiilor prime la Commonwealth Bank of Australia. a??Rafinariile reusesc sa faca fata cererii pietei fara mari dificultatia??, a adaugat el.

Cotatia barilului de petrol in contractele futures cu livrare in iulie a suferit o scadere de 0,2% påna la 52,44 dolari pe bursa newyorkeza de marfuri (Nymex), in orele care au urmat publicarii raportului mentionat. Ieri, barilul de titei se tranzactiona la 52,40 dolari, cel mai mic pret din cursul unei sedinte de la 1 iunie påna atunci.

Cu doua zile in urma, contractele au pierdut 1,22 dolari ajungånd la 52,44 dolari per baril, cel mai mare declin inregistrat din 18 mai incoace. Initial, pretul petrolului in contractele futures avansase påna la 55 de dolari dupa ce un studiu evidentia o reducere a stocurilor de petrol cu 3,1 milioane de barili. Fata de anul trecut, in aceasta perioada preturile sunt cu 40% mai mari.

Saptamåna trecuta, contractele futures cu petrol urcau påna la cea mai inalta cota din ultimele cinci saptamåni pe fondul ingrijorarilor in legatura cu posibilitatea ca stocurile de produse distilate sa nu aiba ritmul de crestere potrivit pentru satisfacerea cererii de combustibil pentru camioane si aeronave.

Rafinariile americane au produs, saptamåna trecuta, 4,2 milioane de barili de combustibili distilati, cu 1,1% peste cantitatea prelucrata in intervalul anterior, cea mai mare cantitate din luna ianuarie påna acum, conform raportului. Productia de benzina a scazut cu 1% in aceeasi perioada, påna la 9 milioane de barili pe zi, primul declin din ultimele doua luni. Stocurile de benzina au fost de 216,6 milioane de barili, cu 3% mai mari decåt media ultimilor cinci ani calculata pentru aceasta perioada.

Rafinariile americane au lucrat, in perioada analizata, la 94,9% din capacitate, fata de 96,2% in saptamåna premergatoare celei analizate. Capacitatea exploatata anul trecut a atins in luna iulie un vårf de 97%.

Stocurile de petrol au fost suplimentate dupa ce Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a majorat productia pentru a potoli ascensiunea preturilor si a alimenta inventarele globale inainte de trimestrul patru, cånd cererea atinge valoarea maxima din an.

Membrii cartelului vor sa pastreze productia la acelasi nivel, potrivit afirmatiilor presedintelui OPEC.

Organizatia, care asigura 40% din petrolul pompat in intreaga lume, a primit o propunere de a mari cota de productie cu 500.000 de barili pe zi, a anuntat ministrul kuweitian al petrolului, seicul Ahmad Fahd al-Sabah. Grupul se va intruni la Viena in cursul saptamånii viitoare.

marius.anton@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels