Business Internaţional

Raiffeisen: Scaderea burselor este exagerata si nu reflecta realitatea

19.02.2009, 17:37 19

Scaderea burselor din Europa de Est, generata de perceptia distorsionata, exagerata asupra riscurilor si problemelor din regiune, nu reflecta conditiile economice reale si performantele companiilor, considera directorul general al Raiffeisen International Herbert Stepic.

Stepic reitereaza viziunea conform careia Europa Centrala si de Est continua sa fie motorul de crestere al intregului continent, iar exagerarile privind problemele din regiune si perceptia distorsionata asupra situatiei economice reprezinta potentiale obstacole in calea obiectivului de a continua dezvoltarea acestor piete.
"Nu trebuie sa ne intoarcem la o Europa cu doua viteze diferite. Uniunea Europeana si multe alte institutii au investit prea mult in proiectul unei Europe unite si stabile", a declarat Stepic.
Raiffeisen International, a doua mare banca din Europa de Est, controla, la finele anului trecut, active de 85,4 miliarde euro, in urcare cu 17% fata de 2007, iar profitul institutiei financiare a crescut intr-un ritm similar, la peste 980 de milioane de euro, in pofida conditiilor de piata dificile din ultimul trimestru, potrivit rezultatelor preliminate. Principalii indici ai burselor din Europa de Est au scazut anul trecut cu procentaje cuprinse intre 50% si 80%, iar declinul accentuat a continuat la inceputul lui 2009.
La inceputul acestei saptamani monedele si actiunile bancilor care au expuneri masive in Europa de Est au scazut puternic din cauza temerilor ca regiunea se va confrunta cu o recesiune severa. Raiffeisen, Erste, UniCredit, Swedbank si KBC au anuntat, in incercarea de a-i linisti pe invesitori, ca vor continua sa isi sustina filialele din Est. "Piata are un atac de panica", a declarat Andreas Treichl, seful Erste, proprietarul celei mai mari banci de pe piata romaneasca, BCR.
Indicele BET-C al Bursei de Valori Bucuresti a pierdut 70,38% din capitalizare anul trecut, iar valoarea de la finele sedintei de miercuri era cu 33% mai redusa fata de nivelul de la 31 decembrie 2008.
Raiffeisen International face parte din grupul Raiffeisen Zentralbank (RZB), prezent in Romania prin Raiffeisen Bank, Raiffeisen Leasing, Raiffeisen Capital & Investment, Raiffeisen Asset Management, Raiffeisen Investment Romania si Raiffeisen Banca pentru Locuinte.
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO