Business Internaţional

Rata anuala a inflatiei a scazut sub 7% in Ungaria

12.03.2008, 16:34 18

Inflatia anuala din Ungaria a scazut pentru a doua luna consecutiv, de la nivelul de 7,1%, inregistrat in ianuarie la 6,9%, scrie Bloomberg. Cu toate acestea, rata s-a mentinut la un nivel de aproximativ doua ori mai mare decat tinta stabilita de catre banca centrala pentru luna februarie. Preturile au crescut de la luna la luna cu 1,1%.
Inflatia a depasit nivelul tinta de 3%, dupa ce guvernul de la Budapesta a decis majorarea preturilor la utilitati cu scopul de a diminua deficitul bugetar. Nici politica antiinflationista prin aprecierea monedei nationale nu a reusit sa coboare nivelul inflatiei, ultima solutie in opinia expertilor fiind cresterea costurilor la imprumuturi. "O majorare a dobanzii de 0,25% poate fi luata in calcul", a declarat Debbie Orgill, analist al ABN Amro din Londra.
Forintul s-a apreciat fata de moneda europeana, inregistrand ieri un curs de 263,56 forinti/euro, in scadere fata de nivelul de 264,55 forinti/euro atins la inceputul saptamanii. De asemenea, si randamentul obligatiunilor cu scadenta la cinci ani a scazut de la 9,36% la 9,23%. Oficialii maghiari au sperat ca prin aprecierea monedei nationale sa tina sub control cresterea preturilor, fara sa modifice ratele dobanzii de referinta.
In cadrul ultimei intruniri a Consiliului Monetar al bancii centrale s-a luat in calcul majorarea ratei dobanzii de referinta pentru depozitele la termen de doua saptamani, in prezent nivelul dobanzii fiind de 7,5%. Este pentru a doua oara de la inceputul anului cand se incearca majorarea ratelor dobanzii. "Luam foarte in serios decizia de a majora ratele dobanzii", a declarat presedintele bancii centrale a Ungariei, Andras Simor.
Pentru anul acesta, banca centrala a urcat previziunea in ceea ce priveste inflatia de la 5% la 5,2%, iar pentru anul viitor inflatia din Ungaria s-ar putea plasa la nivelul de 3,6%, cu 0,6% mai mult decat a fost initial preconizat.
"Ne asteptam ca inflatia din Ungaria in 2009 se fie cuprinsa undeva in intervalul 3,5% si 4%, iar pentru reducerea preturilor, forintul va trebui sa se aprecieze si mai mult fata de moneda europeana", a declarat Nora Szentivanyi, analist al JPMorgan Chase din Londra.
In februarie cresterea preturilor a fost alimentata de majorarile preturilor la alimente si energie, pretul gazelor naturale inregistrand o crestere anuala de 15,4%, cel al energiei electrice de 9,8%, iar cel al uleiului alimentar de 4,2%.
"Preturile din aceasta luna au crescut fiind antrenate de cresterile preturilor la energie, in special energie electrica si gaze naturale", a declarat Borbala Minary, analist in cadrul guvernului maghiar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO