Business Internaţional

Rata Euribor nu mai are unde sa mai scada, dar nici nu va urca pana nu isi revine economia europeana

Rata Euribor nu mai are unde sa mai scada, dar nici nu va urca pana nu isi revine economia europeana
29.07.2009, 16:49 517

Euribor, rata dobanzii practicata pe piata interbancara a zonei euro, nu mai are unde sa scada, in conditiile in care se apropie de pragul tehnic de 0%.

"In prezent Euribor se situeaza la un nivel minim istoric ajutat de deciziile Bancii Centrale Europene - reducerea ratei de politica monetara la 1% si injectia masiva de lichiditati. Euribor nu mai are unde sa coboare, pentru ca nu poate scadea sub 0%", spune Ionut Dumitru.

Rata Euribor la trei luni, aflata in prezent la un nivel minim istoric de 0,903%, va incepe sa creasca abia atunci cand economia zonei euro isi va reveni. Cele mai optimiste scenarii plaseaza redresarea economiei europene in cel de-al doilea semestru al anului viitor.

Euribor sau rata dobanzii de baza utilizata de o banca de prim rang la creditele in euro acordate unei alte banci de prim rang a inceput sa scada pe fondul crizei mondiale, de la peste 5% la aproximativ 0,9%, dupa ce Banca Centrala Europeana si guvernele statelor din zona euro au decis sa reduca rata dobanzii si sa injecteze fonduri in economie.

"Euribor va ramane jos atat timp cat nu exista semne ca economia zonei euro isi revine. In prezent, ca urmare a programelor de stimulare a economiei, in sistem exista bani, insa acestia nu circula", a spus Ionut Dumitru, economist-sef al Raiffeisen Romania.

Euribor a scazut in tandem cu rata de politica monetara a zonei euro, stabilita de strategii BCE la 1%, cea mai mica valoare din istorie. Bancile din intreaga lume au incercat prin reducerea ratelor dobanzii sa dezghete procesul de creditare care era unul dintre factorii ce tineau in loc economia mondiala.

 

Euribor va creste, dar nu se stie cand

Daca acum Euribor se situeaza la un nivel minim, este cert ca urmeaza sa creasca, insa orizontul temporal in care acest lucru se va petrece este incert. Euribor isi va incepe ascensiunea dupa ce economia isi revine, iar programele de stimulare economica si-au atins scopul.

"Este cert ca dobanda Euribor va incepe sa creasca, insa nu se stie cand. In 2-3 sau 5 ani, cand economia isi va reveni, dobanzile trebuie sa creasca", mai spune economistul-sef al Raiffeisen.

Euribor, stabilita de un panel de banci de prim rang din statele Uniunii Europene si de o serie de banci invitate din afara Uniunii, osci-leaza in functie de conditiile de pe piata. Ea este influentata de cererea si oferta de euro de pe piata monetara din zona euro si de volumul de lichiditati de pe piata. Stabilirea unor niveluri scazute sunt asociate de cele mai multe ori cu reducerea incordarii de pe pietele de capital.

Euribor este stabilit zilnic, pentru 15 perioade diferite, de la creditele in moneda euro cu scadenta la o saptamana la cele acordate pentru o perioada de un an.

Pietele financiare au clacat in luna septembrie, cand banca de investitii Lehman Brothers si-a anuntat falimentul si a primit titlul de cel mai mare faliment din istorie. Euribor a crescut pana pe 9 octombrie, cand a atins nivelul sau maxim, de 5,393%, dupa care a inceput sa coboare, trend pe care l-a mentinut pana in prezent.

 

Nivelul redus al Euribor anima cresterea

Scaderea ratei dobanzii practicata pe piata interbancara a zonei euro - Euribor - semnaleaza o imbunatatire a situatiei de pe piete intr-un moment in care ratele de politica monetara impuse de bancile centrale se afla la niveluri extrem de reduse.

Ratele reduse ale Euribor ar trebui sa stimuleze creditarea pe pietele financiare si astfel sa anime cresterea economica.

Euribor este insa o rata de referinta, iar acest lucru presupune ca exista diferente mari intre ratele la care bancile se pot imprumuta in functie de marimea lor si de gradul de risc pe care il prezinta. Cele mai mari institutii se pot finanta cu rate ale dobanzii similare nivelului Euribor, pe cand institutiile mai mici trebuie sa plateasca, in unele cazuri, mai mult de 1% peste nivelul acesteia. Acest fenomen este explicat prin persistenta riscurilor in acest mediu nesigur.

Situatia este diferita de cea dinainte de criza, cand institutiile puteau contracta credite pentru care plateau dobanzi similare indiferent de marimea lor. "Euribor este o dobanda medie interbancara, o dobanda de referinta. Dobanda la care bancile se imprumuta reciproc poate fi diferita in functie de gradul de risc pe care il prezinta una dintre ele. In cazul in care gradul de risc este mare, la dobanda stabilita se poate adauga o prima de risc", a conchis Ionut Dumitru.

 

Euribor pe scurt

  • Este rata de referinta in functie de care se stabilesc ratele creditelor oferite de bancile clientilor lor din Uniunea Europeana.
  • O scadere a Euribor in conditiile crizei indica o stimulare a creditarii.
  • Este stabilit pentru credite acordate pe 15 perioade diferite, de la o saptamana la un an.
  • Influenteaza creditarea pe piata interbancara a zonei euro in sens negativ sau pozitiv in functie de trendul sau.
  • Este influentata de cererea si oferta de euro de pe piata si de volumul de lichiditati.   

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO