Business Internaţional

Raul Salinas, fratele fostului presedinte mexican, se destainuie in inchisoare

08.06.2005, 16:12 30

Raul Salinas de Gortari, fratele mai mare al fostului presedinte al Mexicului, Carlos Salinas, a recunoscut din inchisoare ca s-a folosit de legaturile politice pe care le avea pentru a strånge averea care acum este intr-o banca elvetiana, arata Financial Times.

In primul interviu pe care l-a acordat la 10 ani dupa ce a fost inchis, Raul Salinas a negat ca ar fi incalcat legea atunci cånd a stråns cei 100 de milioane de dolari (81,4 milioane de euro), care acum sunt blocati intr-o banca din Elvetia. Playboy-ul mexican a admis ca s-a folosit de functia de presedinte a fratelui sau, in perioada 1988-1994 si de cea de posibil viitor presedinte al Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC), pentru a face avere.

a??Afacerile mele nu au fost ilegale, dar in schimb am profitat de un avantaj pe care nu l-au avut multi mexicani si acest lucru este imorala??, a spus Salinas, din inchisoarea Santiaguito. Cei mai multi bani i-a primit de la oameni de afaceri mexicani pentru a forma un fond de investitii si acum trebuie inapoiati.

Salinas, in prezent gradinarul inchisorii, a fost condamnat la 27 de ani de inchisoare pentru ca a pus la cale moartea fratelui sau vitreg. O curte de apel a revazut probele procesului si va da in curånd un raspuns care ar putea sa fie in favoarea lui Salinas.

O investigatie de sapte ani condusa de autoritatile elvetiene, care trebuia sa afle daca Salinas a primit banii de la cartelurile columbiene pentru a fluidiza tranzitarea drogurilor din Mexic catre Statele Unite, a fost abandonata in 2002, cånd un magistrat a declarat ca acuzatiile nu aveau dovezi solide.

Procurorii nu au reusit sa dovedeasca nici acuzatiile de delapidare de fonduri de la guvernul mexican. Francezii, insa, continua o investigatie, prin care-l acuza pe Salinas de spalare de bani. Enrique Salinas, unul dintre fratii Salinas, a fost ucis in Mexico City in decembrie 2004, iar procurorii au spus ca au dovezi ca agenti federali il santajau in legatura cu investigatia.

Raul Salinas are declaratii sub juramånt semnate de trei oameni de afaceri - Carlos Perata, presedintele trustului Iusa, Carlos Hank Rhon, fiul miliardar al fostului primar al orasului Mexico City, Carlos a??Profesorula?? Hank Gonzalez si Roberto Gonzalez Barrera, care controleaza cea mai mare banca din Mexico, Banorte - care spun ca l-au imprumutat cu 68,8 milioane de dolari (56 de milioane de euro).

Fratele fostului presedinte al Mexicului a spus ca restul de bani provenea dintr-o mostenire si din vånzarea activelor in valoare de 36 de milioane de dolari (29,3 milioane de euro) pe care le detinea la producatorul de autobuze Masa.

a??Datorita relatiilor pe care le aveam cu oamenii de afaceri, daca voiam sa merg in Europa mergeam cu un avion privat, asa cum faceam cu avionul primarului. Daca as fi vrut un iaht in Marea Mediterana, Emilio Azcarraga, proprietarul fostei televiziuni nationale Televisa, mi l-ar fi imprumutat. Atunci, de ce as fi vrut sa fac afaceri cu traficantii de droguri?a??, a adaugat Salinas.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO