Business Internaţional

Războiul din Siria ar putea fi evitat. Regimul de la Damasc ar putea "preda" arsenalul chimic

Războiul din Siria ar putea fi evitat. Regimul de la...

Autor: Iuliana Enache

10.09.2013, 15:47 182

Siria şi-a exprimat "deja acordul" cu privire la propunerea rusă de plasare a arsenalului său chimic sub control internaţional, a declarat, marţi, la Moscova ministrul sirian de Externe, Walid Mouallem, potrivit agenţiilor ruse, citate de AFP.

"Ieri (luni) am avut o şedinţă de negocieri fructuoase cu ministrul rus de Externe Serghei Lavrov (...), şi, deja în cursul serii, ne-am exprimat acordul cu privire la iniţiativa rusă", a declarat Mouallem, potrivit agenţiilor ruse.

Ministrul sirian a subliniat că obiectivul este de a "tăia creanga de sub picioare unei agresiuni americane".

Propunerea rusă prevede plasarea sub control internaţional a stocului sirian de arme şi apoi distrugerea lor.

Rusia, aliat de nezdruncinat al regimului de la Damasc, speră că această iniţiativă va permite evitarea unor atacuri americane împotriva regimului de la Damasc.

Administraţia preşedintelui american Barack Obama desfăşoară de zece zile eforturi de mare anvergură pentru a convinge congresmenii dar şi opinia publică să susţină o operaţiune militară "limitată" în Siria, ca reacţie la un atac chimic comis în 21 august, în apropiere de Damasc, soldat cu 1.429 de morţi, potrivit serviciilor de informaţii americane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels