Business Internaţional

Războiul Rusia-Ucraina. Rezumatul zilei a 298-a

Războiul Rusia-Ucraina. Rezumatul zilei a 298-a

Autor: Andreea Tobias

18.12.2022, 21:44 64

Războiul Rusia-Ucraina pe scurt, ziua 298. Zelenski propune un summit global pentru pace. Arhiepiscopul de Canterbury afirmă că invazia Rusiei a deschis "porţile iadului”.

Rezumatul evoluţiilor de duminică, publicat de The Guardian:

- preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a propus duminică organizarea unui summit global pentru pace în această iarnă, într-un mesaj video pe care Kievul spera că va fi difuzat înainte de finala Cupei Mondiale din Qatar, deşi părea puţin probabil ca FIFA să permită acest lucru. Vineri s-a aflat că Zelenski a cerut organismului de conducere al fotbalului mondial să îl lase să transmită un mesaj de pace înainte de finală. "Am oferit o formulă de pace lumii. Absolut corect. Am oferit-o pentru că nu există campioni în război, nu poate exista o remiză", a declarat Zelenski într-un mesaj video.

- Arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, a declarat că invazia Rusiei în Ucraina a "deschis porţile iadului", dezlănţuind "toate forţele răului" la nivel mondial, de la crime şi violuri în teritoriile ocupate la foamete şi datorii în Africa şi Europa. Welby, clericul cu cel mai înalt rang în comuniunea anglicană mondială, a călătorit luna trecută în Ucraina pentru a se întâlni cu liderii bisericii şi cu creştinii, precum şi cu cei strămutaţi de conflict. El a declarat că a fost impresionat de "mărimea gropilor comune din Bucha, de fotografiile cu ceea ce li s-a făcut oamenilor de acolo, de violurile, masacrele, torturile comise de forţele ruseşti de ocupaţie".

- moralul fragil continuă aproape sigur să fie o vulnerabilitate semnificativă pentru o mare parte a forţelor ruseşti, a declarat Ministerul britanic al Apărării (MoD) în cea mai recentă actualizare a informaţiilor cu privire la situaţia din Ucraina. În informarea sa zilnică postată pe Twitter, Ministerul Apărării a declarat că preocupările soldaţilor se concentrează în principal pe ratele foarte ridicate ale pierderilor, conducerea slabă, problemele de salarizare, lipsa de echipament şi muniţie şi lipsa de claritate cu privire la obiectivele războiului.

- încălzirea a fost complet restabilită la Kiev după ultimul bombardament rusesc care a vizat infrastructura de apă şi energie, a declarat duminică primarul capitalei. Vitali Klitschko a scris pe Telegram: "Oraşul restabileşte toate serviciile după ultimul bombardament. În special, sistemul de alimentare cu căldură al capitalei a fost complet restabilit. Toate sursele de alimentare cu căldură funcţionează normal".

- Ucraina s-a străduit sâmbătă să restabilească alimentarea cu energie electrică şi apă, după ce ultimul val de atacuri ale Rusiei a aruncat mai multe oraşe în întuneric şi a forţat oamenii să îndure temperaturi sub zero grade fără încălzire sau apă curentă. Agenţia France-Presse a relatat că preşedintele Zelenski a spus, sâmbătă târziu, că, în timp ce electricitatea a fost restabilită pentru aproape 6 milioane de ucraineni, au existat probleme continue cu furnizarea de căldură şi apă şi "întreruperi pe scară largă" în multe regiuni.

- preşedintele rus Vladimir Putin a avut întâlniri cu comandanţii săi militari şi a cerut propunerile acestora privind modul în care ar trebui să decurgă campania Rusiei în Ucraina, în timpul unei vizite la cartierul general al operaţiunii, a declarat Kremlinul.

- Rusia a susţinut că atacurile sale împotriva Ucrainei de vineri au făcut parte din prevenirea livrării de arme străine în Ucraina. Vineri, "sistemele de comandă militară, complexul militar-industrial şi instalaţiile energetice de susţinere a acestora din Ucraina au fost lovite de o lovitură în masă cu arme de înaltă precizie", a declarat Ministerul rus al Apărării în informarea sa zilnică. Atacurile au provocat acuzaţii din partea aliaţilor Ucrainei de crime de război.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO