Business Internaţional

Recesiunea din Est pierde din intensitate, iar economiile prind putere odata cu revenirea cererii din Occident

Recesiunea din Est pierde din intensitate, iar economiile prind putere odata cu revenirea cererii din Occident

Mare parte din productia companiilor din Europa de Est merge catre pietele occidentale

12.11.2009, 23:22 22

Economia Cehiei a continuat sa se contracte in trimestrul treiinsa ritmul a incetinit, sunt de parere analistii economici.Produsul Intern Brut al statului s-a contractat in perioadaiulie-septembrie cu 4,7% comparativ cu perioada similara a anuluitrecut, potrivit estimarilor, scrie Bloomberg. In cele trei lunianterioare PIB-ul a scazut cu 5,5%, astfel este asteptata oimbunatatire a situatiei. Economia urmeaza insa a iesi dinrecesiune, fiind estimata o crestere trimestru la trimestru de1,2%.

Economia Ungariei a fost afectata puternic de criza, postandscaderi de 5,6% in primele trei luni ale anului si respectiv 7,5%in perioada aprilie-iunie. Pentru acest trimestru specialistii spunca PIB-ul s-a contractat cu 6,6% de la an la an, o evolutiepozitiva comparativ cu perioada anterioara.

Nici economia Slovaciei nu a scapat de recesiune. Economistiisunt insa de parere ca intensitatea crizei s-a redus, economiafiind asteptata sa fi scazut cu 5% in trimestrul trei, dupa 5,3% incele trei luni anterioare.

Polonia reuseste sa creasca pe timp decriza

Economiile din regiune, pentru care exporturile reprezintaprincipalul motor de crestere, sunt dependente de investitiile dinVest si astfel s-au adancit in recesiune atunci cand criza mondialaa creditelor a trimis statele din zona euro in cea mai grava recesiune de dupa cel de-al DoileaRazboi Mondial. Polonia, care se bucura de cea mai mare si stabilapiata interna din regiune, a fost singura economie din UniuneaEuropeana care a ramas pe crestere in toata aceasta perioada, cuavansuri de 1,7%, respectiv 1,4% in primele doua trimestre.

"Observam o imbunatatire a situatiei in Europa de Est, inconditiile in care mediul extern se stabilizeaza si seinsanatoseste", a spus Neil Shearing, economist la CapitalEconomics din Londra. "Statele vestice erau asteptate sa dea tonulin ceea ce priveste revenirea din criza, iar Estul avea sabeneficieze de pe urma cresterii volumului exporturilor si reluariifluxurilor de capital."

Evolutia imbucuratoare a economiilor s-a resimtit si in evolutiamonedelor, zlotul polonez, coroana ceha si forintul maghiar avandin ultime sase luni cele mai bune performante in randul monedelorstatelor emergente dupa realul brazilian.

Zlotul s-a apreciat in aceasta perioada cu 6,4%, pana la un cursde 4,15 zloti pentru un euro. Moneda ceha a crescut cu 5,5%, panala un raport de schimb de 25,49 coroane pentru un euro. Forintul acrescut mai putin decat celelalte monede, doar 4,5%, pana la 270,91forinti pentru un euro, dupa ce in martie moneda maghiara sedepreciase puternic si depasise pragul de 309 forinti.

Masinile sunt principalul produs de export

Germania si Franta, cele mai mari economii ale zonei euro, auiesit din recesiune in al doilea trimestru. Economia regiunii,alcatuita din cele 16 state care impartasesc moneda euro, ar puteacreste cu 0,7% in 2010 si cu 1,5% in 2011, dupa ce se va contractacu 4% in acest an, potrivit estimarilor Comisiei Europene de lainceputul acestei luni.

Cehia vinde produse precum masini realizate de Skoda sau deTPCA, un joint venture intre Toyota si Hyundai. Banca centrala arevizuit saptamana trecuta previziunile de crestere economica,estimand pentru acest an o contractie de 4,4%.

Potrivit noilor estimari, anul viitor economia va reveni peplus, cu 1,4%.

Slovacia, care a adoptat moneda euro in ianuarie, fiind cea de-adoua tara din Est dupa Slovenia care a facut acest pas, isibazeaza, de asemenea, dezvoltarea pe exporturile de produse auto.Masinile sunt de regula produse la fabricile Volkswagen, PeugeotCitro'n si Kia Motors. Productia industriala a scazut in toatestatele din regiune, insa cea mai afectata a fost Ungaria, cu -15%in septembrie, urmata de Cehia cu o contractie de 11,9%, Slovacia,-5,2% si Polonia -1,3%.

Inghetarea activitatii de productie a condus si la o majorare aratei somajului, care a devenit principala problema.

Numarul persoanelor care isi pierd locul de munca creste de laluna la luna. In septembrie Slovacia avea cea mai ridicata rata asomajlui intre cele patru state analizate, de 12%.

Pe pozitia secunda se gasea Ungaria cu 9,7%, umrata de Poloniacu 8,2% si Cehia cu 7%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels