Business Internaţional

Recesiunea din Vest alunga in masa imigrantii est-europeni

17.05.2009, 16:55 20

La sase ani dupa ce explozia pietei spaniole a constructiilor l-a atras in tara iberica, Constantin Marius Mituletu se intoarce in Romania. Este o alta victima a recesiunii care afecteaza tarile occidentale si care a generat un reflux al valului de imigranti aflati in cautarea prosperitatii, scrie The New York Times.

„Toata lumea spune ca in Romania nu se gaseste de lucru", a declarat Mituletu. „Sunt 20 de milioane de oameni si acestia trebuie sa faca ceva. Vreau sa vad singur care este situatia."
Mituletu, care intentioneaza sa se intoarca in Romania in luna mai, este unul dintre milioanele de imigranti din Europa de Est, America Latina si Africa care s-au indreptat in ultimii ani spre tari care inregistrau cresteri economice record, precum Spania, Irlanda si Marea Britanie.
Recesiunea generalizata din Occident ii determina insa pe acestia sa se intoarca acasa, unde spera sa gaseasca perspective de angajare mai bune sau cel putin un cost de trai mult mai mic.
Dintr-un anumit punct de vedere, aceasta este ceea ce Uniunea Europeana a intentionat sa fie de la inceput - un spatiu in care forta de munca sa se miste liber. Dar pe masura ce criza economica se extinde, liniile de demarcatie incep sa fie din ce in ce mai vizibile intr-o Europa in care granitele au cazut, dar identitatea nationala a ramas nemiscata.
In timp ce muncitorii sunt teoretic egali, potrivit reglementarilor comunitare, unii ar putea deveni mei egali decat ceilalti, pe masura ce problemele nationale si chiar locale se intetesc.
 
Polonezii fug din Irlanda
Un exemplu in acest sens ar fi capitala Irlandei, care si-a castigat supranumele de Dublinski dupa ce peste 180.000 de polonezi, cehi si alti est-europeni au venit sa lucreze aici odata cu extinderea Uniunii in 2004. Acum, pe fondul unei cresteri accentuate a ratei somajului, care a ajuns la 11%, acestia incep insa sa-si schimbe planurile, orientandu-se din nou catre tarile de origine.
„Incepand cu 2000, am asistat la o explozie a imigratiei in interiorul continentului european", spune Rainer Munz, director al diviziei de cercetare si dezvoltare a Erste Bank din Viena. „Intr-o anumita masura, acum tendinta este inversa", adauga el.
In ultimul an, peste 50.000 de muncitori s-au intors acasa din Irlanda, majoritatea acestora fiind est-europeni, potrivit estimarilor Economic and Social Research Institute din Dublin.
„Lucrurile s-au schimbat rapid", spune Monica Jelinkova, care s-a mutat in Dublin venind din Cehia in urma cu un an si jumatate. „Aveam 15 prieteni cehi aici, iar acum au mai ramas doar patru." Somajul este insa in crestere si in Cehia, dar oamenii „prefera sa fie alaturi de familie si sa nu aiba un loc de munca decat sa stea aici si sa nu aiba un loc de munca", explica Jelinkova.
 
Migratie spre Vest
Pana recent, tari precum Spania, Irlanda si Italia erau tari de emigranti, nu de imigranti. Situatia s-a schimbat insa odata cu explozia economica din anii '90. In Spania, unde ritmul de crestere a fost mult peste media europeana, populatia de origine straina a urcat pana la 5,2 milioane de persoane. In Irlanda strainii, ajunsesera in urma cu trei ani la 11% din totalul populatiei, fata de 7% in 2002.
„In Statele Unite a fost nevoie de cateva decenii pentru a se ajunge la o populatie straina de asemenea dimensiuni", a declarat Demetrios Papademetriou, directorul grupului de cercetare Migration Policy Institute din Washington. „In aceste tari, cresterea a fost una fara precedent, iar societatea si institutiile publice nu au avut timp sa se adapteze acestor schimbari", a adaugat el.
Alcala de Henares, parte a regiunii Madrid si locul de nastere al scriitorului Miguel de Cervantes, este gazda a peste 20.000 de romani, dar semnalele privind o reducere semnificativa a numarului acestora incep sa devina din ce in ce mai evidente. „Incet, incet, romanii dispar", spune Gheorghe Gainar, presedintele Asociatiei Culturale de Ajutorare si Integrare a Romanilor. „Cand cauti anumiti oameni, nu ii mai gasesti. Uneori, intreband o ruda, afli ca au plecat deja inapoi", precizeaza el.
Intoarcerea emigrantilor ar putea genera si mai multa presiune asupra economiilor est-europene care resimt deja puternic efectele negative ale crizei economice. Guvernele de aici incearca, in acelasi timp, sa incurajeze strainii sa plece.
 
Cehia da bani strainilor ca sa plece din tara
Statul ceh a anuntat in februarie ca ofera 500 de euro si un bilet de avion dus fiecarui strain care si-a pierdut locul de munca si doreste sa se intoarca acasa. Iar la Bucuresti, muncitorii din China au stat in fata ambasadei chineze timp de doua luni, dupa ce si-au pierdut locurile de munca din sectorul constructiilor.
La fel ca in Cehia, guvernul spaniol ofera stimulente financiare imigrantilor care vor sa plece acasa.
Un nou program destinat sud-americanilor care lucreaza cu forme legale in Spania le permite acestora sa-si primeasca in avans ajutorul de somaj daca isi dau acordul sa plece imediat si sa nu se mai intoarca pentru o perioada de trei ani.
„Noi avem un plan B", spune Miriam Garnica, o imigranta din Bolivia care s-a stabilit legal in Spania. „Cel putin noi ne intoarcem acasa. Dar spaniolii care nu au de lucru? Ei ce fac", se intreaba ea.
Guvernul spaniol spune ca doar 3.000 de imigranti au apelat la aceasta facilitate, dar sunt mult mai multi cei care pleaca din proprie initiativa. Companiile aeriene spaniole ofera facilitati pentru biletele dus, iar cererea pentru acestea a crescut semnificativ in ultima perioada.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO