Business Internaţional

Rechinii finantelor reintra in jocul achizitiilor

11.10.2007, 21:06 24

Fondul de investitii Kohlberg Kravis Roberts si compania franceza Sonepar s-au numarat printre cei care au anuntat oferte de preluare in aceasta saptamana, ceea ce indica faptul ca, in ciuda avertismentelor unor analisti privitoare la o viitoare incetinire a fuziunilor si achizitiilor in urma crizei de pe piata financiara, fondurile de investitii continua sa "iasa la cumparaturi", scrie International Herald Tribune.
Numai marti au fost anuntate cinci oferte cu o valoare combinata de 13 miliarde de dolari (9,3 miliarde de euro).
Valoarea fuziunilor si achizitiilor pe plan global a atins un nivel de 3.850 de miliarde de dolari (2.745 mld. euro) pana in acest moment al anului, in crestere de la 2.810 miliarde de dolari (2000 mld. euro) in aceeasi perioada a anului trecut, conform datelor firmei Dealogic.
Printre ofertele lansate marti se numara si cea a Sonepar, distribuitor de comutatoare electrice, de achizitionare a rivalului sau olandez Hagemeyer in schimbul a 2,51 miliarde de euro. Miscarea Sonepar ar putea anunta un razboi al ofertelor, in conditiile in care Rexel, liderul pietei, a anuntat ca isi analizeaza optiunile dupa lansarea ofertei Sonepar.
Kohlberg Kravis a incheiat un acord de achizitionare a U.N. Ro-Ro Isletmeleri, o firma de transport din Turcia, in schimbul a 910 milioane de euro. Tranzactia reprezinta cea mai ampla preluare de catre un fond de investitiia in Turcia. Kohlberg Kravis a anuntat ca este in cautare de noi oportunitati de investitii in Turcia.
Tranzactiile anuntate sunt mai restranse comparativ cu acordurile de genul celui prin care Kohlberg Kravis a achizitionat First Data in acest an si cu preluarea de catre aceeasi firma, impreuna cu TGP, a companiei de utilitati TXU, insa acestea indica faptul ca fondurile de investitii sunt in continuare capabile sa atraga fonduri pentru preluari mai mici si ca increderea directorilor executivi este destul de solida pentru ca acestia sa incheie noi acorduri.
"Activitatea fondurilor de investitii se va limita la tranzactii mici si medii si la aliante cu parteneri", a declarat Tom Burnett, director de cercetare in cadrul Wall Street Access din New York.
Activitatea de creditare a fost oarecum restransa, a declarat el, adaugand ca cele care vor continua sa anime sectorul de achizitii si fuziuni vor fi companiile, fondurile urmand sa joace un rol secundar.
In ultimii ani, fondurile de investitii au fost cele mai dinamice pe segmentul fuziunilor, in conditiile in care acestea puteau contracta imprumuturi pentru achizitii la costuri reduse datorita ratelor foarte scazute la dobanzi, in timp ce cresterea randamentelor investitiilor acestora indicau faptul ca puteau atrage fonduri record de la clienti.
Turbulentele de pe pietele de credit din iulie si august aproape au stopat insa activitatea de creditare pentru preluarile cu grad ridicat de indatorare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO