Business Internaţional

Renault, castiguri cu 54% mai mari la sase luni

28.07.2005, 19:17 19

Renault, al doilea mare constructor auto al Frantei, a raportat un profit pe primele sase luni ale anului majorat cu 54% fata de cel inregistrat in perioada similara a anului anterior, ca urmare a contributiei mai ridicate pe care a adus-o filiala Nissan Motor, informeaza Bloomberg.

Se estimeaza ca si profitul anual al companiei franceze va avea o evolutie ascendenta asemanatoare.

Profitul pe primul semestru al Renault a urcat pana la 2,17 miliarde de euro in comparatie cu profitul de 1,41 miliarde de euro realizat cu un an in urma, a anuntat directorul financiar Thierry Moulonguet.

Rezultatul raportat depaseste estimarile analistilor intervievati de Bloomberg, care indicau un castig pentru companie in jurul a 1,83 miliarde de euro.

Nissan, in care Renault detine o participatie de 44%, a adaugat 1,36 miliarde de euro la castigurile constructorului francez.

"Faptul ca Renault a facut echipa cu Nissan s-a dovedit a fi un succes absolut", a declarat Jens Schattner, analist la Dresdner Kleinwort Wasserstein.

"Cel de-al doilea semestru va fi mai dificil pentru Renault, care va trebui sa depaseasca presiunile exercitate de scumpirea materiilor prime si diminuarea volumului productiei pe linia Megane, model care a inceput sa imbatraneasca", a explicat analistul.

Nissan si Renault ocupa impreuna locul patru in lume in clasamentul celor mai importanti producatori de autovehicule, cu 5,8 milioane de masini vandute anul trecut.

Carlos Ghosn, care detine functia de director general in ambele companii, intentioneaza sa lanseze pe piata noi modele SUV si cateva autoturisme de lux pentru a imbunatati castigurile Renault.

Directorul financiar a previzionat pentru acest an un profit peste cel record de 3,55 miliarde de euro realizat in 2004.

Vanzarile liniei Megane au scazut cu 6,5% in Europa de Vest, principala piata a Renault, pana la 375.000 de unitati. Megane, care include minivanul Scenic, produce aproape doua treimi din profitul operational al grupului francez, potrivit afirmatiilor analistului Adam Jonas, de la Morgan Stanley.

De asemenea, la profitul Renault, a avut o contributie de 167 milioane de euro si constructorul suedez de camioane Volvo, unde francezii detin 20% din actiuni.

In plus, o tranzactie imobiliara la Madrid a virat in conturile Renault alte 160 de milioane de euro, iar vanzarea unui pachet de 18% de actiuni Nissan Diesel Motor, alte 150 de milioane de euro.

Renault va lansa o noua generatie Clio, automobil din clasa subcompacta. Dupa Megane, Clio este cel mai bine vandut model al Renault.

Ghosn, care este asteptat sa anunte strategia pe termen lung a grupului, a decis sa amane cu un an introducerea noii versiuni Twingo, programata initial pentru 2006, pentru a fi efectuate retusuri la design, a precizat Moulonguet.

Titlurile Renault s-au apreciat in acest an cu 23%, situandu-se intre cele mai performante opt active prezente in indicele CAC 40.

Capitalizarea bursiera a grupului francez a ajuns, astfel, la 21,6 miliarde de euro.

Ieri, o actiune Renault se tranzactiona in jurul pretului de 75,4 euro la bursa pariziana.

Actiunile Nissan au urcat in acest an cu 3,1%, pachetul aflat in proprietatea Renault atingand valoarea de 17 miliarde de euro.

Francezii au cumparat 37% din capitalul social al Nissan in 1999 pentru 643 de miliarde de yeni (circa 5 miliarde de euro la acea vreme). Mai tarziu, Renault si-a majorat participatia la 44%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO