Business Internaţional

Renault încearcă să redreseze compania Avtovaz, pe piaţa auto din Rusia

Renault încearcă să redreseze compania Avtovaz, pe...

Autor: Departament Economic

11.04.2016, 12:46 253

Măsurile de reducere a costurilor au supărat pe mulţi în Togliatti, un oraş industrial la 800 de km de Moscova. Nemulţumirile au ajuns până la cel mai înalt nivel din Rusia şi l-a determinat pe preşedintele Vladimir Putin să emită un avertisment pentru companie. ”Vă jucaţi cu focul”, a spus Sergei Chemezov, un prieten al lui Putin, legat de deciziile companiei.

Luna trecută, Andersson, un veteran din industrie, a fost înlăturat la numai doi ani după ce Renault, acţionarului principal al Avtovaz, l-a adus la cârma pariului de miliarde de dolari de pe piaţa rusească.

Intervenţia statului în economie este una dintre provocările cu care se luptă companiile Occidentale în Rusia, unde capitalismul de stat al lui Putin trece deseori linia dintre business şi politică.

”Bo Andersson a luat toate măsurile pe care orice om de afaceri din Vest le-ar lua: a încercat să reorganizeze compania şi să reducă costurile. Guvernul Rusiei totuşi vrea două lucruri diferite: AvtoVAZ ca un proiect social şi un business competitiv într-o epocă modernă. Este imposibil de realizat”, a spus Tim Urquhart, analist la IHS Automotive.

Nicolas Maure, fostul preşedinte al Automobile Dacia, îl va înlocui pe Bo Inge Andersson ca CEO al Avtovaz. Sub conducerea lui Andersson, Avtovaz a introdus o serie de modele mai ieftine de maşini şi a redus considerabil numărul angajaţilor.

Totuşi, lovită de o puternică devalorizare a rublei, Avtovaz şi-a adâncit pierderea netă de trei ori, la 74 de miliarde de ruble (1,05 miliarde de dolari) anul trecut. Pierderea vine şi în contextual unei pieţe auto în scădere în Rusia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO