Business Internaţional

Revenirea pretului petrolului nu afecteaza pietele financiare

14.07.2005, 19:20 8

Dolarul s-a apreciat in raport cu euro pe fondul speculatiilor conform carora Federal Reserve (Fed), banca centrala a Statelor Unite, va continua sa creasca nivelul ratei dobanzii de referinta, relateaza Bloomberg. Dupa ce marti euro a urcat pana la 1,22 dolari, ieri, moneda verde a recuperat, euro coborand la 1,21 dolari.

Janet Yellen, presedintele Federal Reserve Bank San Francisco, a declarat ca majorarea dobanzii de referinta este o posibilitate viabila. Anul acesta, dolarul s-a apreciat cu 11 procente in raport cu euro si cu 9 procente fata de yen, deoarece Fed a reusit, prin politica sa, sa creasca atractivitatea monedei americane.

"Economia americana se situeaza pe un trend ascendent si argumentul ratei dobanzii este foarte puternic", a spus Daragh Maher, strateg in cadrul bancii Credit Agricole Londra.

Yenul a slabit chiar daca Banca Japoniei (BOJ) si-a declarat optimismul in ceea ce priveste evolutia economiei datorita cresterii consumului de capital si a increderii in mediul de afaceri. In acelasi timp, Toshihiko Fukui, guvernatorul BOJ, a spus ca banca nu-si va schimba politica sa, veche de patru ani, prin care pastreaza costurile de creditare aproape de zero.

"Cel mai important factor in favoarea dolarului este diferenta din ce in ce mai accentuata a ratei dobanzii intre SUA si celelalte mari economii ale lumii", a spus Mitsuru Sahara, vice-presedintele departamentului de schimburi valutare al Bancii UFJ din Tokio.

Castigurile de pe urma dolarului ar putea fi limitate de raportul despre deficitul comercial american al lunii mai, ce va fi dat publicitatii zilele acestea de catre guvernul Statelor Unite. "Nu este nici un motiv care sa indice o posibila imbunatatire a deficitului comercial. Exista destul loc pentru devalorizarea dolarului pana la 1,3 euro, inainte de sfarsitul anului", a spus Harvinder Kalirai, analist la State Street din Sydney, unul dintre cei mai mare administratori de active la nivel mondial.

Pretul petrolului a revenit la 61 dolari/barilul, deoarece efectele negative ale uraganului Dennis asupra infrastructurii companiilor petroliere americane au fost inferioare estimarilor initiale. Totusi, companiile isi iau masuri de precautie pentru urmatorul uragan ce va lovi tarmul atlantic american.

"Uraganul Dennis nu a provocat pagube mari, dar oamenii se pregatesc pentru urmatorul. Oamenii sunt speriati si isi iau masuri de precautie", a declarat Tetsu Emori, responsabil cu strategia marfurilor in cadrul companiei Mitsui Bussan Futures.

Centrul National al Uraganelor din Miami a anuntat ca furtuna tropicala Emily, a cincea mare furtuna din acest sezon, a inceput sa se dezvolte luni, in prezent nefiind o amenintare pentru locuitorii costei atlantice.

Producatorii din industria petroliera au fost evacuati din zona golfului Mexic din cauza efectelor negative care ar fi putut fi provocate de uraganul Dennis. Aceasta intrerupere a activitatii petroliere in zona a determinat o pierdere in productie de 4 milioane de barili de petrol intre 8 si 11 iulie. Inaintea uraganului Dennis, si furtuna tropicala Cindy a fortat autoritatile americane sa suspende importurile de petrol.

Pe fondul unor cresteri generalizate, valoarea actiunilor din domeniul petrolier tranzactionate pe pietele europene a crescut ca urmare a revenirii pretului barilului de petrol in jurul nivelului de 61 de dolari. In aceste conditii, ziua de ieri a debutat cu o crestere a indicelui Dow Jones Stoxx 600 cu 0,4%.

"Potentialul de crestere al companiilor petroliere continua sa existe. Nu exista nici un motiv care ar putea determina scaderea pretului petrolului", a spus Vafa Ahmadi, manager de fonduri la Aurel Leven Gestion din Paris. lavinia.marin@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO