Business Internaţional

Revoltă împotriva Germaniei. „Grexitul ar fi o catastrofă pentru toată Europa“

În faţa fotografilor totul este numai un zâmbet. În spatele uşilor liderii Europei au ajuns să se încaiere: Franţa şi Italia s-au ridicat împotriva Germaniei.

În faţa fotografilor totul este numai un zâmbet. În spatele uşilor liderii Europei au ajuns să se încaiere: Franţa şi Italia s-au ridicat împotriva Germaniei.

Autor: Bogdan Cojocaru

13.07.2015, 00:08 2817

Criza grecească dezlănţuie atacuri po­li­tice fără precedent nu doar asupra Greciei, ci şi asupra Germaniei, cea mai mare eco­nomie europeană şi forţa care până acum şi-a impus doc­trina economică pe continent.

În timp ce problemele fără sfârşit ale Greciei expun cât de divizată este Europa, băn­cile greceşti din Grecia au ajuns în moarte cli­nică şi se vorbeşte deja de planuri de re­structurare care ar cuprinde vânzarea sub­si­diarelor din Europa de Est, Turcia şi Cipru şi, în scenariul extrem, forţartea acţio­na­rilor şi chiar a deponenţilor să suporte pierderi. Băncile pierd depozite de 100 de milioane de euro pe zi cu toate că de două săptămâni retragerile sunt re­stric­ţionate. Oficialii de la Atena au declarat că re­stricţiile de capital vor fi menţinute cel puţin două luni.

În Cipru au fost menţinute doi ani. Bănci gre­ceşti au pierdut din depozite peste 34 de mi­liarde de euro din decembrie şi ar putea avea nevoie de recapitalizări de 25 de miliarde de euro. În con­tex­tul negocierilor unui nou bailout pentru Grecia, Jean Asselborn, ministrul de externe al Luxem­burgului, a întărit frontul antigerman.

„Grexitul trebuie împiedicat. Ar fi fatal pentru repu­taţia Ger­maniei în Uniunea Euro­peană şi în întreaga lume. Res­pon­sabi­li­tatea Germaniei este mare. Nu tre­buie să in­vo­căm fantomele trecutului“, a afirmat po­liticianul pentru publicaţia Sueddeutsche Zeitung. El a avertizat că dacă Germania va forţa Grecia să iasă din zona euro, va declanşa un con­flict profund cu Franţa. „Aceasta ar fi o catastrofă pentru Eu­ropa.“

Premierul italian Matteo Renzi, cândva un auto­­declarat lider al revoltei antiausteritate în Eu­ropa, a declarat pentru publicaţia italiană Il Me­ssag­gero că „Italia nu vrea ca Grecia să iasă din zona euro, iar eu îi zic Germaniei: opreşte-te aici. Să umi­leşti un partener european când Grecia a renunţat la mai tot ce a avut este de neconceput“. Decla­raţi­ile vin după ce Renzi a promis că va cere Germaniei să înceteze să mai umilească Grecia. Italia este una din economiile zonei euro consi­de­ra­te cele mai vulnerabile la crize economice şi financiare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO