Business Internaţional

Robert Gates declară că situaţia din Libia ameninţa să destabilizeze Egiptul şi Tunisia

Robert Gates declară că situaţia din Libia ameninţa să destabilizeze Egiptul şi Tunisia

Foto: CBS

Autor: Apostolescu Ioana

27.03.2011, 17:57 65

Situaţia din Libia ameninţa să destabilizeze Tunisia şi Egiptulşi să "pună în pericol" revoluţiile din cele două ţări vecine, aapreciat duminică secretarul american al Apărării, Robert Gates,justificând intervenţia americană, relatează AFP.

El a recunoscut, în condiţiile în care preşedintele Barack Obamaeste criticat de congresmeni pentru că a intrat într-un conflictfără o strategie de ieşire, că Libia nu constituia "o ameninţarereală şi iminentă" pentru Statele Unite, dar a afirmat că Egiptuleste "o piesă centrală" în regiune şi trebuie susţinută mişcareademocratică din această ţară.

Confruntările între regimul colonelului Muammar Kadhafi şiopoziţie "riscau să pună în pericol revoluţiile din Tunisia şiEgipt", a declarat el pentru postul de televiziune ABC, în cadrulunui interviu alături secretarul american de Stat, HillaryClinton.

"A fost un exod masiv de tunisieni, de sute de mii de alţimuncitori străini din Libia, care au început să ajungă lafrontiera" tunisiană, a amintit Gates. Aceleaşi scene aveau loc şila frontiera egipteană.
Noile regimuri formate după revoltele populare de la începutulanului sunt "fragile", a explicat el, iar Egiptul este o piesă"centrală pentru viitorul Orientului Mijlociu".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels