Business Internaţional

Robotul care tunde iarba devine din ce în ce mai popular, mai ales în Europa

Robotul care tunde iarba devine din ce în ce mai popular, mai ales în Europa

Autor: Cătălina Butan

28.10.2012, 19:28 1217

Vânzările de maşini automate de tuns iarbă au crescut semnificativ în ultimii ani în special în Europa, unde serviciile cu întreţinerea spaţiilor verzi sunt mult mai costisitoare faţă de cele din SUA, scrie Bloomberg.

Cererea mondială de maşini automate de tuns iarba a crescut cu peste 30% anul trecut, cel mai mare avans înregistrându-se în ţări europene, precum Suedia, Germania şi Elveţia.

Această creştere a sporit competiţia pe piaţa producătorilor de maşini automate de tuns iarba, unde liderul este Husqvarna, companie suedeză specializată în producţia de utilaje şi accesorii destinate întreţinerii pădurilor, parcurilor şi grădinilor. Alţi producători care au intrat recent în această industrie sunt Bosch, Deere&Co. şi Global Garden Products Italy Spa.

Husqvarna oferă o gamă de 6 dispozitive, care pot tunde gazoane cu dimensiuni între 400 şi 6.000 de metri pătraţi. Preţurile acestor modele variază între 1.700 şi 5.000 de euro.Maşinile manuale de tuns iarba au preţuri mult mai mici, între 300 şi 900 de euro.

Dispozitivele automate sunt dotate cu senzori cu ajutorul cărora acţionează doar pe o anumită suprafaţă şi ocolesc obstacole precum copaci şi mobilierele de grădină. Spre deosebire de maşinile tradiţionale de tuns iarbă, modelele automate nu colectează iarba taiată iar lamele acestora se tocesc repede datorită dimensiunilor lor foarte mici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO