Business Internaţional

Royal Bank of Scotland vrea 10 mld. ? de la actionari

21.04.2008, 18:43 16

Royal Bank of Scotland, cea de-a doua banca din Marea Britanie, va efectua o majorare de capital in valoare de aproximativ 10 miliarde de lire sterline (12,69 miliarde de euro), pentru a face rost de lichiditati, scrie BBC News.
Majorarea de capital se va efectua printr-o noua emisiune de actiuni, cea mai mare de la infiintarea bancii si pana in prezent, adresata in special actualilor actionari.
Criza internationala a creditelor a afectat extrem de mult nivelul lichiditatilor bancii britanice, in prezent RBS inregistrand cel mai ridicat grad de indatorare drintre bancile din Marea Britanie. Anul trecut un consortiu format din RBS, Banco Santander si Fortis a platit aproximativ 72 de miliarde de euro (114,5 miliarde de dolari) pentru achizitia bancii olandeze ABN Amro.
"Cheltuind peste 70 de miliarde de euro pentru achizitia ABN Amro, cea mai mare banca din Olanda, nivelul lichiditatilor bancii britanice este extrem de scazut acum, ceea ce reprezinta un risc nu numai pentru RBS, ci pentru toate bancile din Europa", a apreciat Alex Potter, analist bancar al firmei de consultanta Collins Stewart.
Emisiunea bursiera este insa privita de conducerea bancii britanice ca o masura sigura de majorare a nivelului lichiditatilor.
De asemenea, banca ar putea raporta pierderi in valoare de 4 miliarde de lire sterline (5,07 miliarde de euro).
Astfel, conducerea RBS ia in calcul o posibila vanzare a doua dintre diviziile de asigurari ale bancii, Direct Line Insurance si Churchill, in incercarea de majorare a capitalului cu inca 5 miliarde de lire sterline (6,34 mld. euro).
De asemenea, oficialii RBS au anuntat ca se gandesc si la o posibila vanzare a participatiilor pe care banca britanica le detine in cadrul Bank of China, Angel Trains, operator de trafic feroviar, si in cadrul bancii americane Citizens Financial Group.
Saptamana trecuta, oficialii mai multor banci britanice s-au intalnit cu Gordon Brown, prim-ministrul Marii Britanii, intr-o intrevedere cu privire la efectele crizei financiare internationale asupra sectorului bancar britanic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO