Business Internaţional

Rubla ruseasca a devenit complet convertibila

03.07.2006, 18:44 57

Rusia inceteaza sa mai controleze rubla, de la 1 iulie moneda fiind complet convertibila.
In urma unei liberalizari valutare, prin care liderii de la Moscova spera sa sporeasca cresterea economica si sa atraga investitorii straini, moneda ruseasca a devenit convertibila, relateaza BBC News.
In ziua adoptarii acestei masuri, pe 1 iulie, dolarul american a fost cotat la 26,94 ruble, iar moneda europeana la 34,23 ruble.
Aceasta miscare permite cetatenilor rusi sa deschida fara restrictii conturi in banci din strainatate si va elimina din piedicile cu care se confruntau investitorii din afara Rusiei.
Ministrul de finante al Rusiei, Alexei Kudrin, a declarat ca se asteapta ca aceasta masura sa aduca zeci de milioane de dolari din investitii straine. Dar, analistii il avertizeaza ca Rusia se va confrunta totodata cu o competitie puternica din partea companiilor straine si poate risca supraincalzirea economiei, in cazul in care comerciantii straini vor vedea in rubla o investitie profitabila si vor incepe sa cumpere prea rapid.
Un alt pericol ar putea fi reprezentat de faptul ca sensul de scurgere a capitalului ar putea fi inspre exterior, deoarece rusii vor fi liberi sa transfere bani in strainatate, apreciaza unii analisti.
In ultimii ani, Rusia s-a aratat deschisa in privinta ridicarii restrictiilor asupra afacerilor si a sistemului bancar.
In mai, presedintele Vladimir Putin a solicitat un plan pentru ridicarea controlului asupra rublei, care sa fie pus in aplicare de la 1 iulie - cu doua saptamani inainte ca liderii G8 sa se intalneasca la St. Petersburg.
Pana acum, rusii care doreau sa transfere fonduri intr-un cont din strainatate erau obligati sa plaseze un sfert din suma intr-un cont al bancii centrale.
In acelasi timp, strainilor care transferau bani in Rusia le era solicitat un depozit "colateral", ca o masura de protectie impotriva capitalului speculativ.
Aceste controale vor fi inlaturate de acum, iar rubla este pe cale de a deveni o moneda de schimb precum dolarul american sau euro.
"Tranzitia la convertibilitatea totala este un indicator asupra directiei sistemul nostru financiar", a declarat Kudrin. "Este totodata unul din principiile fundamentale ale dezvoltarii economice, un semn de maturitate al economiei rusesti. Rusia poate declara ca are o economie matura", a mai precizat Kudrin.
Pe langa o crestere in ceea ce priveste investitiile straine in Rusia, convertibilitatea se preconizeaza ca va conduce pe termen scurt la dobanzi mai mici pe piata locala, precum si la o apreciere a rublei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO