Business Internaţional

Rusia ar putea ajunge să controleze sistemul bancar cipriot

Rusia ar putea ajunge să controleze sistemul bancar cipriot
20.03.2013, 21:23 1314

Sistemul bancar cipriot ar putea primi din Rusia lichidităţile necesare pentru a supravieţui, iar acest „cadou“ ar putea veni prin acţionarii ruşi ai celor mai mari bănci din ţară, Cyprus Popular Bank şi Bank of Cyprus. Înainte de declanşarea scandalului care înconjoară bailoutul Ciprului, ruşii erau deja interesaţi să obţină participaţia majoritară la Cyprus Popular Bank şi să-şi majoreze deţinerile la Bank of Cyprus, pe care o controlează. Magnatul rus Dmitry Rybolovlev (foto), fostul proprietar al producătorului de îngrăşăminte Uralkali, a discutat chiar cu guvernul cipriot despre majorarea participaţiei pe care o deţine la Bank of Cyprus. Astfel, cota lui Rybolovlev ar putea creşte de la 5% la aproape 10% dacă tranzacţia ar fi aprobată de banca centrală.

Publicaţia Kathimerini Cyprus a indicat că s-a ajuns la un acord de principiu cu investitori ruşi pentru cumpărarea Cyprus Popular Bank. Afacerea ar reduce cu patru miliarde de euro nevoia de finanţare a Ciprului. Acordul ar fi unul verbal, potrivit unor surse apropiate situaţiei. Un purtător de cuvânt al guvernului de la Nicosia a negat că s-ar fi încheiat o astfel de înţelegere. Cyprus Popular Bank a fost naţionalizată anul trecut cu un pachet de bailout de 1,8 miliarde de euro. Băncile cipriote au fost sever afectate de restructurarea datoriilor greceşti, cea mai mare din istorie, care le-a provocat pierderi de 4,5 miliarde euro. Legăturile dintre Cipru şi Rusia sunt mult mai vechi. Cele două ţări sunt aliaţi de când Ciprul şi-a câştigat independenţa faţă de Marea Britanie în 1960. În anii ‘60, Moscova a sprijinit statul în disputele politice şi teritoriale ale acestuia cu Turcia, care controlează partea nordică a insulei după invazia din 1974. Mii de ciprioţi, printre care preşedintele Dmitris Christofias, au studiat în Rusia, iar rusa este vorbită pe coasta de sud. Economia cipriotă se bazează masiv pe afacerile ruşilor, ceea ce trezeşte suspiciuni că acest stat este maşina de spălat bani a oligarhilor ruşi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO