Business Internaţional

Rusia incepe sa-si reconstruiasca puterea navala prin decrete

18.06.2007, 20:48 22

Rusia va redeveni o putere navala, considera prim-vicepremierul Serghei Ivanov, unul din principalii competitori pentru pozitia de presedinte detinuta in prezent de Vladimir Putin, la alegerile de anul viitor.
Ivanov sustine ca o noua corporatie de stat va intra pe piata constructiei de nave civile si comerciale pentru a asigura din nou Rusiei pozitia de detinatoare a unei mari flote, inclusiv militare.
Compania Unified Shipbuilding, constituita prin decret prezidential la data de 22 februarie, are in plan reconstruirea flotei comerciale si militare a Rusiei, inclusiv construirea de nave transportoare de gaz si petrol.
"Rusia a fost mereu si va ramane o mare putere navala", a declarat Ivanov intr-o conferinta de presa la Moscova. "Avem tot ce ne trebuie, istorie, o pozitionare geopolitica buna, o economie in plina dezvoltare si, poate cel mai important, vointa politica."
Economia rusa a inregistrat o crestere sustinuta de circa 6,7% pe an, incepand din 1999, bazata in mare parte pe preturile ridicate la petrol si gaze naturale - principalele resurse naturale pe care le exporta. Aceasta a permis guvernului sa cheltuie miliarde de euro pentru retehnologizarea fortelor armate, care au dus lipsa de fonduri dupa destramarea Uniunii Sovietice in 1991.
Putin considera destramarea Uniunii Sovietice ca fiind "cea mai mare catastrofa geopolitica a secolului 20" si a criticat in repetate randuri Statele Unite pentru "dominatia globala" pe care ar exercita-o.
In prezent, numai o treime din totalul navelor comerciale ce navigheaza sub pavilion rusesc sunt construite in tara, declara Ivanov. In perioada premergatoare dezmembrarii Uniunii Sovietice, navele de razboi rusesti navigau pe toate oceanele lumii si erau o prezenta constanta in Marea Mediterana. Dupa colapsul din 1991, marina rusa a suferit reduceri de buget ce au determinat scoaterea din folosinta a multor nave.
In 2002, Rusia a fost nevoita sa inchida o baza militara din Vietnam, in care erau stationati 10.000 de soldati, 15 nave de razboi si 30 de avioane. Conform informatiilor centralizate de Centrul International de Securitate din Moscova, in 2003, numarul navelor rusesti scazuse la mai putin de o treime fata de cel inregistrat in 1987.
In 2001, Ivanov a fost primul-ministru civil al apararii, iar in decursul mandatului sau fondurile alocate modernizarii tehnologiei militare au crescut de patru ori.
"Nu se pune problema reconstruirii flotei rusesti. Rusia nu mai este o super-putere", declara in schimb Alexander Pikaiev, expert in probleme de securitate la Institutul de Economie Mondiala si Relatii Internationale cu sediul in Moscova.
"Poate insa construi o flota de nivel mediu pentru protejarea tarmului si operatiuni militare de mica amploare", spune el, mentionand ca doar constructia unui portavion ar costa un miliard de dolari, Rusia avand in prezent o singura astfel de nava.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO