Business Internaţional

Rusia numeşte România pe lista ameninţărilor

Rusia numeşte România pe lista ameninţărilor

Autor: Mihai Draghici

01.01.2016, 11:22 677

"Politicile independente ale Rusiei pe plan intern şi în materie de politică externă au generat acţiuni de contracarare din partea Statelor Unite şi aliaţilor acestei ţări", care încearcă să exercite dominaţie la nivel global, se arată în versiunea actualizată a Strategiei Naţionale de Securitate, semnată joi seară deVladimir Putin.

"Extinderea NATO, apropierea Alianţei de frontierele Rusiei generează o ameninţare la adresa securităţii naţionale", precizează documentul.

"Acumularea potenţialului militar de către Alianţa Nord-Atlantică şi arogarea de funcţii cu caracter mondial prin încălcarea normelor dreptului internaţional, intensificarea activităţilor militare în statele membre, extinderea în continuare a Alianţei şi apropierea infrastructurii militare NATO de frontierele Rusiei reprezintă ameninţări la adresa Rusiei", menţionează documentul.

La începutul lunii decembrie, miniştrii de Externe ai statelor NATO au invitat statul Muntenegru să devină al 29-lea membru al Alianţei Nord-Atlantice. Muntenegru va fi al treilea stat din Balcanii Occidentali care aderă la NATO, după Albania şi Croaţia. Ca reacţie, Preşedinţia Rusiei a avertizat că extinderea Organizaţiei Tratatului Nord-Atlantic (NATO) va atrage măsuri de retorsiune din partea Moscovei. Ministerul rus de Externe a subliniat că admiterea statului Muntenegru în NATO riscă să destabilizeze sistemul de securitate euro-atlantic. "Decizia NATO de iniţiere a negocierilor pentru admiterea statului Muntenegru reprezintă un act cu valenţe de confruntare care riscă să destabilizeze sistemul de securitate euro-atlantic. O nouă serie de extindere a Alianţei Nord-Atlantice afectează în mod direct interesele Rusiei şi va atrage măsuri simetrice", a transmis Ministerul rus de Externe.

De asemenea, Rusia a criticat recent planul Statelor Unite de a aduce echipamente militare în România şi în alte ţări central şi est-europene, acuzând că este vorba de o încălcare a Tratatului fondator NATO-Rusia care va avea "consecinţe negative". "Planurile SUA de construire a unor centre pentru stocarea armamentului greu în România, Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia vor fi o încălcare a Tratatului fondator NATO-Rusia", a transmis Ministerul rus de Externe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO