Business Internaţional

Rusia: Orice discuţie despre o intervenţie în Siria este "inoportună" până la aflarea rezultatelor inspectorilor ONU

Rusia: Orice discuţie despre o intervenţie în Siria...

Autor: Gaidau Ion

28.08.2013, 20:11 210

Rusia apreciază drept "inoportună" orice discuţie privind o acţiune a Consiliului de Securitate al ONU, atât timp cât inspectorii aflaţi în Siria încă nu şi-au prezentat raportul referitor la folosirea armelor chimice, a declarat miercuri ministrul adjunct de Externe, Vladimir Titov, citat de AFP.

"Discutarea unei reacţii din partea Consiliului de Securitate, înainte ca inspectorii ONU din Siria să-şi prezinte raportul, este cel puţin inoportună", a afirmat Titov, citat de agenţia rusă Interfax.

Premierul britanic David Cameron a anunţat pe Twitter că Marea Britanie va prezenta miercuri o rezoluţie la Consiliul de Securitate, "care condamnă atacul chimic" comis la 21 august în Siria şi are ca obiectiv să "protejeze civilii".

"Susţinem declaraţiile făcute de către secretarul general al Naţiunilor Unite Ban Ki-moon la Haga potrivit cărora este indispensabilă continuarea identificării unei soluţii diplomatice pentru conflictul sirian", a adăugat Titov.

"Consiliul trebuie să se unească şi să acţioneze pentru pace", a declarat Ban Ki-moon într-un discurs susţinut la Palatul Păcii, la Haga, subliniind că "momentul cel mai critic al acestui conflict" a fost atins.

Presupusul atac chimic comis la 21 august în apropierea capitalei Siriei, care a provocat moartea câtorva sute de persoane, a agravat disensiunile ruso-occidentale asupra conflictului sirian.

Occidentalii au acuzat regimul sirian, dar Rusia apreciază că rebelii sunt cei care au folosit arme chimice cu scopul de a discredita Guvernul de la Damasc.

Damascul a autorizat duminică ca experţi ONU să ancheteze referitor la o eventuală folosire de arme chimice. Aceştia şi-au reluat activitatea în apropiere de Damasc, după ce şi-au suspendat misiunea, cu o zi înainte, din motive de securitate.

"Nimeni nu ne poate împiedica să gândim că unele ţări subminează deliberat şansele unei soluţii politice", a apreciat pe Twitter ambasadorul Rusiei la Londra, Aleksandr Iakovenko.

"Şi ce se va întâmpla dacă atacurile asupra Siriei vor creşte probabilitatea ca armele chimice să nu cadă pe mâini bune?", s-a întrebat Iakovenko.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO