Business Internaţional

Rusia se pregăteşte de Cupa Mondială la Fotbal 2018 cu investiţii de 157 mld.dolari în linii feroviare de mare viteză

Rusia se pregăteşte de Cupa Mondială la Fotbal 2018 cu...

Autor: Vlad Popescu

04.06.2013, 15:07 1228

Russian Railways, compania feroviară naţională din Rusia, a planificat investiţii de 157 miliarde de dolari în construcţia de căi ferate de mare viteză, în cadrul pregătirilor pentru Cupa Mondială la Fotbal din anul 2018, transmite Bloomberg.

"Construirea liniilor de mare viteză este o direcţie nouă pentru dezvoltarea economiei", a declarat directorul general al Russian Railways, Vladimir Yakunin, într-un interviu acordat la Soci, unde vor fi găzduite Jocurile Olimpice de Iarnă din 2014.

Ambiţiile Rusiei de a găzdui aceste evenimente sportive majore au determinat guvernul să deruleze investiţii masive pentru extinderea şi mondernizarea infrastructurii de transporturi.

Rusia nu are în prezent nicio linie feroviară de mare viteză, în timp ce Japonia a introdus primul astfel de serviciu în anii '60, subliniază compania rusă de stat.

Russian Railways vrea să introducă linii de mare viteză pe rute care leagă Moscova de Sankt Petersburg, Soci şi Kazan, cu extensii către Ekaterinburg. Compania încearcă să pornească lucrările astfel încât să poată conecta la timp 4 dintre cele 11 stadioane pregătite pentru Cupa Mondială din 2018.

"Dacă totul va merge conform planurilor, am putea termina la timp pentru Cupa Mondială", a afirmat Yakunin.

Russian Railways speră să primească finanţare de 16 miliarde ruble (500 milioane de dolari) de la stat pentru a începe lucrările la proiectul-pilot Moscova - Kazan. Construcţia ar urma să înceapă în 2014-2015, potrivit lui Yakunin.

Cu o luntime de 800 kilometri, linia de mare viteză Moscova - Kazan va costa aproximativ 928 miliarde ruble (29 miliarde de dolari) şi va reduce călătoria la 3 ore şi jumătate, de la 11 ore şi jumătate în prezent, potrivit afirmaţiilor recente ale oficialilor ruşi.

Yakunin estimează că 70% din proiect ar trebui finanţat de stat, iar restul de către Russian Railways şi investitori privaţi. Planurile au atras interesul unor companii străine mari, precum Siemens şi Alstom, potrivit executivului rus.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24