Business Internaţional

Rusia şi Qatarul vor pompa zeci de miliarde de dolari în economie pentru a se pregăti pentru CM de Fotbal

Rusia şi Qatarul vor pompa zeci de miliarde de dolari în economie pentru a se pregăti pentru CM de Fotbal

Autor: Gabriel Razi

05.12.2010, 23:48 54

Organizarea Campionatului Mondial din 2018, respectiv 2022 vagenera în Rusia şi Qatar o frenezie a investiţiilor, evaluate lazeci de milioane de dolari. Dacă Rusia are de construit peste 7.700de kilometri de autostradă, Qatarul va investi masiv în construireaunui nou aeroport şi a stadioanelor cu aer condiţionat.

După ce a câştigat dreptul de a organiza Campionatul Mondial deFotbal din 2018, Rusia se angajează să construiască 13 stadioanenoi şi să renoveze alte trei, să modernizeze şi să extindăinfrastructura între cele 13 oraşe care urmează să fie gazdelecompetiţiei, scrie presa străină. Joi cu aproape două ore înaintede anunţarea ţărilor organizatoare, ruşii ştiau că au câştigat.

Premierul rus Vladimir Putin estimează că investiţiile pentrupregătirea evenimentului se vor cifra la aproximativ 10 mld dolari,iar costurile totale asociate organizării evenimentului ar puteaatinge 50 de miliarde de dolari.

Infrastructura deficitară este problemaRusiei

Marea problemă a ruşilor nu o reprezintă stadioanele, ciinfrastructura de transport deficitară dintre oraşeleorganizatoare. Investiţiile în stadioane nu vor fi decât ofracţiune din banii ce vor fi dedicaţi construcţiei saumodernizării de şosele, hoteluri sau aeroporturi.

Fifa, care este condusă de 12 ani de elveţianul Sepp Blatter (74de ani) bazându-se pe sprijinul ţărilor slab dezvoltate şi lacuţite cu aproape toată Europa, a cerut Rusiei să construiască unminim de 7.711 kilometri de autostradă alături de 2.024 dekilometri de reţea de cale ferată.

Estimările arată că reţeaua de transport va înghiţi între 35 şi50 de miliarde de dolari. Aceste proiecte pun o presiunesuplimentară pe economie, după ce Rusia s-a angajat să organizezealte două evenimente similare, Olimpiada de iarnă din 2014,organizată la Soci, şi Conferinţa Economică Asia-Pacific din2012.

Investiţiile din Rusia vor fi diferite de cele din Qatar,profilul acestora fiind determinat de profilul geografic. În timpce Qatar este o ţară minusculă, Rusia este cea mai mare ţară dinlume, întinzându-se pe 17 milioane de kilometri pătraţi.Autorităţile moscovite intenţionează să limiteze cheltuielile cuinfrastructura, grupând oraşele gazdă în diferite regiuni. Totuşiîn fazele superioare ale competiţiei echipele şi fanii vor finevoiţi să călătorească foarte mult.

Industria aviaţiei din Rusia se estimează că va primi un imboldimportant în urma intensificării transportului aerian intern întimpul turneului final. "Rutele interne vor deveni mult maiatractive, iar liniile aeriene ruseşti îşi vor dezvolta floteleprin achiziţia de noi aeronave", spune analistul Andrey Rozhkov, dela compania de consultanţă Metropol.

Alegerea Qatarului a fost o surpriză

Qatarul este prima ţară arabă care va organiza un eveniment deimportanţa Cupei Mondiale. Deţinătoarea unor importante rezerve depetrol şi gaze naturale, Qatar intenţionează să investească 4miliarde de dolari în construirea de noi stadioane şi renovareacelor existente. Temperaturile de aproape 50 de grade din timpulverii i-au determinat pe arhitecţii arenelor să pună bazele unorsisteme de aer condiţionat alimentate cu energie solară.

Pe lângă stadioane, micuţul stat din Golful Persic plănuieşte sădedice 100 de miliarde de dolari proiectelor de infrastructură înurmătorii patru ani, iar investiţiile legate de Campionatul Mondialvor adăuga încă 20 mld. dolari. Autorităţile vor să construiască oreţea de metrouri şi una de cale ferată care să lege capitala decelelalte oraşe organizatoare, precum şi un pod către Bahrain sauun nou aeroport.

Planurile pentru finala Cupei Mondiale sunt şi mai grandioase,Qatar urmează să construiască un nou oraş, Lusail, de 200.000 delocuitori la nord de capitală pentru a fi gazda finalei.

Bursele au primit veştile cu entuziasm

Bursele din Rusia şi Qatar au reacţionat pozitiv după ce FIFA aanunţat că cele două ţări vor organiza Cupa Mondială din 2018,respectiv 2022, scrie presa internaţională.

Acţiunile producătorului de oţel din Rusia cu cea mai marevaloare de piaţă, Novolipetsk Steel, s-au apreciat cu 13% săptămânatrecută, iar randamentul obligaţiunilor cu maturitate de trei aniemise de companie a înregistrat cea mai importantă scădere dinultimele 30 de zile.

"Câştigarea dreptului de a organiza Cupa Mondială va susţinecursul obligaţiunilor emise de producătorii de oţel, de companiiledin domeniul construcţiilor şi cele din domeniul transporturilor.Victoria va creşte comenzile pentru piaţa internă", crede VladimirGersamia, director la Threadneedle Asset Management.

Acţiunile companiilor din Qatar au atins cele mai înalte cotaţiidin ultimii doi ani după anunţul făcut de Fifa. Acţiunile QatarNational Bank au atins cea mai mare valoare istorică, crescând cu6,2%. Acţiunile celui mai mare dezvoltator imobiliar din Qatar,Barwa Real Estate, au crescut de asemenea cu 6,2%. Indicele dereferinţă al bursei din Doha a atins cel mai înalt nivel dinultimii doi ani, crescând cu 7,7%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO