Business Internaţional

Salariatii Liberation protesteaza impotriva planului de reorganizare

25.11.2005, 21:14 15

Confruntata cu probleme financiare majore, conducerea cotidianului francez Liberation a prezentat, la inceputul saptamanii trecute, sindicatelor salariale, noul plan social de reorganizare. Acesta din urma prevedea reducerea a 10% din personalul total al cotidianului de 334 de salariati, adica a 38 de locuri de munca, la care se adauga alte 14 posturi datorita externalizarii partiale a serviciilor informatice, relateaza Le Figaro.

La numai o saptamana dupa aceasta insa angajatii ziarului au votat, aproape in unanimitate, declansarea unei greve de 24 de ore, in semn de protest contra planului social propus demarat. Acest lucru a impiedicat, bineinteles, publicarea editiei de marti.

Totul a inceput odata cu achizitia a 37% din capitalul Liberation de catre Edouard de Rothschild, la inceputul acestui an. In luna aprilie, acesta din urma a devenit chiar actionarul principal al ziarului, cu 38,87% din actiuni.

Insa Liberation pierdea in jur de 500.000 de euro in fiecare luna. Iar vanzarile nu au reusit sa reduca deficitul de 7 milioane de euro al ziarului pe anul 2005. Situatia respectiva impunea, in ochii omului de afaceri, punerea in aplicare a unui plan de reducere a personalului. Mai mult, aplicarea planului incepand cu anul 2006 i s-a parut acestuia mult prea tarziu. In opinia lui Rothschild, trebuia incepute demersurile in acest sens inca din 2005.

Astfel, posturile a in jur de 40 de angajati ai cotidianului au fost amenintate de planul de reorganizare propus de conducerea Libera-tion. In paralel cu planul respectiv, a fost creat si un caiet de obiective destinat dezvoltarii activitatii ziarului si imbunatatirii situatiei sale financiare. Caietul propune trei proiecte in acest sens.

Primul dintre ele, ce poarta numele "Ecrane", are in vedere prezentarea actualitatii prin intermediul telefoniei, televiziunii si jocurilor video. Nu si a cinematografiei, insa. Al doilea proiect ("Placeri") propune lansarea unei oferte editoriale legate de gastronomie, calatorii sau modalitati de petrecere a timpului liber.

Cel din urma proiect vizeaza in-tarirea editiei actuale de duminica. El propune, in acest sens, transformarea suplimentului respectiv intr-o revista. Salariatii cotidianului francez nu vad insa cum vor putea fi realizate aceste proiecte in conditiile restrangerii personalului. Ei au declarat ca sprijina 100% punerea in aplicare a programului, doar daca nu vor exista concedieri.

Mai mult, Serge July, directorul cotidianului francez, a anuntat, in luna octombrie, un plan de dezvoltare in jurul culturii bi-media, in special a versiunii electronice a ziarului. Cu toate ca este cotat drept al doilea site de informatii din Franta, cu mai bine de 6 milioane de vizitatori in luna septembrie si 27 de milioane de pagini vizitate, liberation.fr reprezinta, in acest moment, doar cateva procente din cifra de afaceri a ziarului.

Acesta a fost, de altfel, si motivul pentru care conducerea sa a decis introducerea unei zone rezervate exclusiv abonatilor, incepand cu primul trimestru al anului 2006 si sa caute sa obtina, de asemenea, mai multe avantaje din exploatarea marcii Liberation.

Obiectivul anuntat atunci de conducerea Liberation era acela de a spori cifra de afaceri a site-ului de la 1,5 milioane de euro la 5 milioane de euro, pana in 2008, prin "optimizarea organizarii". Salariatii ziarului francez se intrebau, inca de atunci, daca nu cumva aceasta "optimizare a organizarii" nu ascunde si o reducere a locurilor de munca.

Conducerea ziarului a motivat ca planul respectiv le va permite economisirea a aproximativ 4 milioane de euro. "Aceasta reorganizare trebuie sa asigure restaurarea echilibrelor financiare si obtinerea unui profit, pana in 2007", a declarat Edouard de Rothschild.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO